2024. április 24. szerda, György nap van. Holnap Márk nap lesz.

Ideje téliesíteni a vízmérő aknákat és a fedlapokat

Közeleg a tél, ideje téliesíteni a vízmérő aknákat és a fedlapokat – hívja fel a figyelmet a Nyírségvíz Zrt. Tormássi Géza vízellátási ágazatvezető rádiónknak elmondta, hatályos jogszabály szerint a fogyasztót terheli az elfagyás miatt elfolyt víz és a mérőcsere költsége. Épp ezért fontos néhány dolgot megtenni, hogy elkerüljük a hideg okozta jelentős károkat és vízveszteségeket.

 

- Mindig a vízmérőakna födémet és a fedlapot szigeteljék, ne magát a vízmérőt.

- A szigetelőanyag kiválasztásánál alapvető szempont, hogy nedvesség hatására ne veszítsen a szigetelőképességéből. Például az átnedvesedett ruha, paplan, régi kabát a szigetelő hatásának kb. 80%-át is elveszítheti!

- Magyarország területén az 5 cm vastag hungarocell szigetelés már megfelelő védelmet tud nyújtani. Ez egyrészt pénztárcabarát, egyszeri befektetéssel több évtizedre szól, másrészt magának a vízmérőnek a cseréjét, esetleges javítását és leolvasását sem akadályozza.

- A pincében és a zárt helyen lévő vízmérők, vízvezetékek esetén ellenőrizzék a pinceablak épségét, szigetelését, és tartsák az ablakot zárva. A hideg beálltáig érdemes rendszeresen ellenőrizni, hogy nincs-e víz az aknában, és a fedlap is jól le van-e szigetelve és zárva.

-  Szigeteljék, vagy ennek hiányában időben víztelenítsék a falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékeket is.

 

- Sz-Sz-B megyei Sajtószolgálat -

További helyi hírek