2024. április 25. csütörtök, Márk nap van. Holnap Ervin nap lesz.

Novembertől elindult az újszülöttek SMA-szűrése

November 1-től Magyarországon is elérhetővé vált az újszülöttkori SMA-szűrővizsgálat. Az SMA-betegség (azaz a gerincvelői izomsorvadás) egy gyógyíthatatlan betegség, ami miatt folyamatos állapotromlás, a mozgáskészségek elvesztése, a legsúlyosabb esetekben légzési elégtelenség, nyelésképtelenség teszi súlyossá és rövidíti le a betegek életét.

 

A betegség kezelésére kifejlesztett gyógyszerek ma már hazánkban is alkalmazhatók állami támogatással. A kezelés pedig akkor igazán hatásos, ha már újszülött korban és tünetmentes állapotban megkezdődik, hiszen az idejekorán diagnosztizált és kezelt gyermekek csaknem teljesen egészségesen fejlődhetnek.

 

Az újszülöttkori ingyenes SMA-szűrővizsgálat, már a Nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban is elérhető.

 

Dr. Csüllög Zsuzsanna, gyermekneurológus főorvos elmondta: - a tudományos kutatások egyértelműen igazolták, hogy az SMA-kezelés annál hatékonyabb, minél korábban elkezdik, így az újszülöttkori SMA-szűrések bevezetése gyökeresen megváltoztathatja a betegségben szenvedők életét azáltal, hogy kezelésük már tünetmentes állapotban megkezdődhet.

 

Az újszülöttkori SMA-mintaprogram részeként a szűrés a szülői tájékoztatást követő beleegyező nyilatkozat birtokában, a sarokvérből vett vércseppből, többletszúrás nélkül történik. Az újszülöttől nem kell extra vért venni, mert kötelező szűrővizsgálathoz levett szárított vércseppekből elvégezhető az SMA-szűrés is.

 

Magyarországon kb. 8000 újszülöttből egy megszületett csecsemőt érint a betegség. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházban jelenleg öt gyermeket kezelnek gerincvelői izomsorvadással.

 

- Megyei Sajtószolgálat -

További helyi hírek