2024. április 25. csütörtök, Márk nap van. Holnap Ervin nap lesz.

Szakmai képzések és digitalizáció

2023. március 9-én komplex online szakmai programot szervezett a PRIMOM Alapítvány együttműködve a Széchenyi Programirodával, bemutatva a vállalkozók számára hozzáférhető hazai és nemzetközi képzési támogatási lehetőségeket.

 

Hagymási János a Széchenyi Programiroda térségi vezető tanácsadója a közelmúltban megnyílt GINOP_Plusz-3.2.1-21 programról szóló előadásában ismertette a részleteket. A pályázatokat április 30-ig nyújthatják be a kis- és középvállalkozások, valamint a nagyvállalatok, melynek keretében ez utóbbiak akár 150 millió forintos támogatáshoz is hozzájuthatnak munkavállalóik képzésének támogatására. A korábbi lehetőségekhez képest újdonság, hogy a cég nemcsak saját, hanem beszállító  cégei alkalmazottainak képzésére is igényelhet forrást. A pályázók köre igen széles, hiszen az egyéni vállalkozásoktól és a kettős könyvvitelt vezető, legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkező, köztartozásmentes gazdálkodókig bárki benyújthatja, szektorális megkötés nélkül. Az önerő mértéke 30%. A benyújtás további feltétele, hogy KKV-k esetében legalább 3, míg nagyvállalatok esetében legalább 8 fő legyen a képzésbe bevont létszám, akik között akár külföldi munkavállaló is lehet, amennyiben munkaszerződésben áll a pályázóval. A képzések köre igen sokrétű, hiszen az információs-kommunikációs technológiák mellett nyelvi képzések, és szakmai képzések is szerepelnek a kínálatban. Az igényelhető támogatás mértéke dolgozónként 250 ezer forint, de megváltozott munkaképességű foglalkoztatottak esetén ez az összeg növelhető.

 

A programban Mészáros Éva, az EEN irodavezetője bemutatta a digitális átállást támogató DigitalTech EDIH programot, mely speciális digitális képzéseket biztosít vállalkozások számára. Hazánk a 22. helyet foglalja el az Európai Unióban 2014 óta évente mért digitális társadalmi fejlettséget mutató rangsorban, mely indokolttá teszi a digitalizációt minden KKV esetében. (DESI index Magyarország). A vállalkozások még a közösségi média által kínált lehetőségeket is kevéssé veszik igénybe, nem beszélve az elektronikus számlázásról, mely alig 13%, szemben az EU 32%.os átlagával. A megalakult konzorciumban egyetemek, fejlesztési ügynökségek, vállalkozói tanácsadó szervezetek egyaránt részt vesznek, így a csatlakozó vállalkozások számára a megbízható szakmai tudás garantált. A több mint 100 féle képzés – alap, közép és haladó szinten – biztosítja a gazdálkodók számára, hogy naprakész ismeretekre tegyenek szert. A legnépszerűbb képzések, ahogyan azt egy közelmúltban végzett felmérés mutatja, a digitális üzletfejlesztés támogatása, melynek keretében piacra jutás, termékfejlesztés forrásbevonás témakörökben kerülnek megszervezésre a képzések. Az érdeklődő vállalkozások online is csatlakozhatnak, de személyesen is részt vehetnek a kurzusokon. A jelentkezők esetében először egy ún. digitális érettséget mérnek majd fel, melynek alapján készül egy javaslat az ajánlott tréningekre, illetve tanácsadással kísérik végig a szakértők az érdeklődőket. A képzések és tanácsadás mellett egyéb szakmai programokra is sor kerül, konferenciák, workshopok és üzleti találkozók, melyek hozzásegítik a résztvevőket, hogy jó gyakorlatokat is megismerjenek, amit a napi rutinjukban alkalmazhatnak.

 

További helyi hírek