2024. április 24. szerda, György nap van. Holnap Márk nap lesz.

Vasárnap nyit a karácsonyi vásár

Színes adventi forgatag várja az érdeklődőket november 27-től Nyíregyháza főterén. Az ünnepi dekorációban kizárólag ledes díszvilágítást alkalmaznak, és az energiatakarékosság jegyében idén csak korlátozott idősávban, 16-23 óra között lesz látható. A hét szinte minden napján iskolák, óvodák, helyi szervezetek mutatkoznak be. Kovács Ferenc polgármester az összefogást emelte ki a karácsonyi vásár kapcsán. Az adventi vásárt idén a Vállalkozók Nyíregyházá.rt Egyesület támogatja.

 

A Kossuth tér - Dózsa György út - Zrínyi Ilona utca és Bethlen Gábor út eleje (Postaköz), azaz Nyíregyháza belvárosának kandelábereire kihelyezett fénymotívumok a közvilágítással megegyező üzemidőben díszítik városunkat. Az adventi időszak állandó fénydíszei, a karácsonyi ünnep szimbólumai, a Betlehemi faház, a Város Karácsonyfája és a Városháza erkélyén lévő „Áldott karácsonyt!” felirat 0-24 órában díszítik a város főterét. A díszkivilágítást november 27-én, Advent első vasárnapján 16 óra 30 perckor kapcsolják fel, ezt követi az első adventi gyertya közös meggyújtása a város adventi koszorúján. Az ünnepi fények 2022. december 31-ig díszítik a belvárost. Idén a városi szilveszter és a tűzijáték elmarad.

 

A Kossuth téri adventi forgatagban a „Kis karácsony sétányt” hagyományosan a nyíregyházi óvodások díszítik fel. Az ünnepi látványosságokat a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület felajánlásának köszönhetően – idén is 20 db kis gyökeres fenyőfa egészíti ki. Az un. kreatív dézsás fenyőfákat a NYÍRVV szakemberei fényfüzérrel díszítik, a további díszítést a nyíregyházi óvodások képzeletére, kreativitására bízzák, akik saját díszeikkel öltöztetnek pompás karácsonyfákat. A kis fenyőfák öltöztetésében mind a négy égtáj óvodásai részt vesznek. Adventet követően a kis fenyőket az óvodák ajándékba kapják, így az óvodások, saját óvodájuk udvarán ültethetik azt el.

 

December 4-től egészen december 11-ig naponta 13.00–19.00 óra között látogathatják meg a legkisebbek a Mikulást, a Város Karácsonyfája mellett álló Mikulás-házban.

 

 

A november 27. és december 31. közötti időszakban nyitva tartó ünnepi forgatagban 39 faházban, több mint 50 árus, és vásározó kínálja portékáit. A vendéglátó és ajándéktárgyakat forgalmazó egységek mellett bemutatkoznak a város és a megye ipar- és képzőművészei, kézművesei, termelői. Az Adventi Forgatagot színesíti, a felnőttek és gyermekek számára különleges élményt nyújtó óriáskerék, egy gyermek kisvasút és egy körhinta.

 

Nyíregyháza MJV önkormányzat a korábbi évek hagyományaihoz híven az adventi időszakban idén is frissen sült lapcsánkával várja csütörtökönként 15.30-tól az Adventi Forgatagban sétálókat.

 

November 27. – december 18. között a Kossuth téren felállított színpadon színes programkínálat teremt karácsonyváró hangulatot hétfő kivételével a hét minden napján. Helyi fellépő csoportok, zenekarok, iskolák növendékei kedveskednek ünnepi műsorral. Vasárnaponként a történelmi egyházak adventi műsorral és közös gyertyagyújtásra várják a városlakókat, a város adventi koszorújánál.

 

 

- Sz-Sz-B megyei Sajtószolgálat -

További helyi hírek