2022. május 19. csütörtök, Ivó, Milán nap van. Holnap Bernát, Felícia nap lesz.

 Újabb csúcs dőlt meg a villamosenergia-árakban

Az év utolsó hónapjában is folytatódott a villamosenergia-árak emelkedése: decemberben a másnapi piacon (DAM) újabb csúcsok dőltek meg. A magyar piacon a villamosenergia-kereslet dinamikusan bővült, a bruttó fogyasztás 5,3 százalékkal volt magasabb, mint 2020 decemberében, és az adott évben negyedszerre is megdőlt a bruttó negyedórás téli rendszerterhelési rekord – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) decemberi árampiaci jelentéséből.

 

A 28 európai ország adatai alapján agregált 2021. decemberi nettó villamosenergia-fogyasztás az előző év azonos időszakához képest 3,4 százalékkal emelkedett. Európa öt legnagyobb piacán a nukleáris és megújuló termelése csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor a fosszilis termelés aránya 32 százalékról 35-re emelkedett, a szénerőművek termelési volumene 19,8, a gázerőműveké pedig 8,8 százalékkal volt magasabb.

 

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.

 

- vg.hu -

 

 

További belföldi hírek