2024. május 3. péntek, Irma, Tímea nap van. Holnap Flórián, Mónika nap lesz.

A a terjedő rövidlátásra és a szűrésre hívják fel a figyelmet

A vészesen terjedő rövidlátásra és a cukorbetegek szemészeti szűrésének jelentőségére kívánja felhívni a figyelmet a látás világnapja alkalmából a Magyar Szemorvostársaság és a Nemzeti Programbizottság. A két szervezet hangsúlyozza, hogy a vakság nagyrészt megelőzhető, illetve gyógyítható. Mint írják, a modern életmód egyik következményeként az előrejelzések szerint 2050-re a világ népességének átlagosan több mint felét érinti majd a rövidlátás.

 

Magyarországon az elmúlt évtizedben a rövidlátás előfordulása  a 18-35 éves korcsoportnál elérte az 58,7 százalékot.  A nagyfokú myopia (rövidlátás) legerősebb rizikófaktora a fiatalkor kezdete. Hatéves kor alatt a rövidlátás előfordulása alacsony, hatéves kortól azonban jelentősen emelkedik az előfordulás gyakorisága. A rövidlátás kialakulásának aránya jelenleg a 7-10 éves korosztályban a legnagyobb.

 

Arról is írtak, hogy világszerte, így Magyarországon is folyamatosan növekszik a cukorbetegség és a cukorbetegek szemkárosodásának előfordulása. A fejlett világban a 463 millió cukorbetegből mintegy 90 milliót érint a diabéteszes retinopátia (a szem látóhártyájának látásromlást okozó betegsége), ez a fejlett országok középkorú lakosságánál a vakság egyik leggyakoribb oka.  A KSH becslése alapján 2022-ben Magyarországon több mint 1,4 millió felnőtt cukorbeteg élt. A diabéteszes retinopátia Magyarországon is a legfőbb vaksági okok közé tartozik.

 

- MTI -

További belföldi hírek