2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina nap van. Holnap Friderika nap lesz.

A cigánycsuk a 2021-es év madara

Közel négyezer szavazattal a cigánycsuk nyerte a 2021-es év madara szavazást. Második helyen a kis őrgébics végzett, a harmadik pedig a sordély lett. A győztes cigánycsuk a légykapófélék családjába tartozik, élőhelye pedig legfőképp a füves árokpartok.

 

1979-ben indította a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az “Év madara” programot. A szemléletformáló, ismeretterjesztő kommunikációs akció célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a veszélyeztetett fajokra. A kezdeményezést az indulás óta más szervezetek is átvették, már van például év fája és gombája is. 10 éve pedig a lakosság választhat 3 madárfaj közül – hangsúlyozta Orbán Zoltán a Magyar Madártani Egyesület szóvivője.

 

Az alig 15 grammos, pingponglabda nagyságú madárral szinte bárki találkozhat, aki földutakon, füves árokparton, nedves réten, legelőn jár. Hiszen a kismadár Magyarországon is rendszeresen fészkel áprilistól augusztusig, évente 2-3 fészekaljat rak, amelyek 5-6 tojásból állnak. Vonuló madár, de alkalmanként áttelel egy adott területen.

 

A zárt erdők és lakott területek kivételével gyakorlatilag bárhol láthatjuk. A cigánycsuk 6 évig él, Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

 

- Kölcsey Televízió -

További helyi hírek