Közepes csemegekukorica-termést és gyenge zöldborsótermést vásárolhatott fel idén a hazai konzervipar. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara friss körképe szerint a feldolgozásra szánt zöldségek minőségét az időjárás is rontotta. Bár a csemegekukorica másodvetésének-, valamint az ipari paradicsomnak a betakarítása még tart, a jelenlegi adatok alapján közepes csemegekukorica (hektáronként 14 tonna) és gyengébb zöldborsó (hektáronként 4,2 tonna) termésátlagot ért el az idei szezon. A kedvezőtlen időjárás miatt több a hibás termék, amely a feldolgozás arányát és a kész konzervtermék mennyiségét is csökkenti, közölte a kamara.
Az aszály évről évre visszatérő problémát jelent a konzervipari felhasználásra szánt zöldség- és gyümölcstermesztésben. Még mindig alacsony az öntözött területek aránya, ami az idei és az ezt megelőző aszályos években rontja a gazdasági eredményeket. A körképben kiemelik, hogy a szántóföldi zöldségtermesztésre hasznosított terület az elmúlt években csökkenő tendenciát mutat, 74 ezer hektárt tesz ki az országban. A teljes termőterület mintegy 50 százalékán csemegekukoricát, míg a 25 százalékán zöldborsót termesztenek a gazdálkodók, a fennmaradó 25 százalékon több mint 20 zöldségféle osztozik.A gyümölcsösök tekintetében is hasonló a helyzet. A konzervipar számára fontosabb termék az őszibarack és a meggy.
- MTI -