2020. május 29. péntek, Magdolna nap van. Holnap Janka, Zsanett nap lesz.

A népi gasztronómia kedvelőit is várják hétvégén a Sóstói Múzeumfaluba

November 9-én, szombaton kerül megrendezésre a Sóstói Múzeumfalu idényzáró programja, a Márton-napi vigasság. Tíz órától kezdődik a vendégfogadás, libazsíros kenyérrel és újborral várják a kedves érdeklődőket, akik a nap folyamán megkóstolhatják a sült libacombot és libaaprólék-levest, valamint az ínycsiklandó, kemencében sült almát és tököt is, melyek mellé szívmelengető italokat fogyaszthatnak – hangzott el a mai sajtótájékoztatón, ahol dr. Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója és dr. Ulrich Attila történész ismertette a programokat.

 

A Márton napot számos zenés-táncos program is színesíti. A Dongó Együttes bemutatja a „Libahistória” című verses-zenés mesejátékát, melyben magyar költők – köztük a nyíregyházi Bodnár István verseit és népzenei alapú muzsikát ötvöznek egybe. Ezt követően a faluközpontban álló református templomba várják azokat, akik részt szeretnének venni az istentiszteleten, hálát adva az őszi betakarításért, különösen a szőlőért és a belőle készült újborért.

 

Az elmúlt években hagyománnyá vált libaszépségverseny délután kezdődik, melynek első helyezettjét a közönségszavazatok alapján hirdetik ki, gazdáját vagy gazdasszonyát pedig értékes nyeremény várja. A hangulatot a Bihari Banda fokozza Márton-napi mulatsággal és táncházzal.

 

A nap során a kisebb gyerekek a Mesemorzsolóban ismerkedhetnek a népmesékkel Hajdú Ágota, illetve Olajos Gábor közreműködésével. S amíg a kicsik a mesék világában kalandoznak, a nagyobbak a tiszadobi lakóház duruzsoló kemencéje mellett kipróbálhatják a lúdtollas betűvetést.

 

Kézműves foglalkozás keretében az ügyes kezű látogatók elkészíthetik saját, festett lámpásaikat, valamint belekóstolhatnak a „libahímelésbe” is.

 

A rendezvény ideje alatt a fényképész műtermében viseletes fotókat készíttethetnek az érdeklődők, melyet magukkal vihetnek emlékbe.

 

A programon a 3 év alatti gyermekek és a Márton keresztnevű kedves látogatók belépőjegy vásárlása nélkül vehetnek részt.

 

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Sajtószolgálat -

További helyi hírek