2023. október 4. szerda, Ferenc nap van. Holnap Aurél nap lesz.

A Nyíregyházi Egyetem felkészíti polgárait a XXI. század kihívásaira

Változnak a nyelvvizsga-követelmények, érdemes alaposan tájékozódni.

 

2022. december 20-án lépett hatályba a nemzeti felsőoktatási törvény módosítása. Eszerint minden olyan volt hallgató, aki 2022. augusztus 31-ig felsőoktatási intézményben sikeres záróvizsgát tett, de nyelvvizsga hiányában nem vehette át a diplomáját, nyelvvizsga kötelezettség nélkül megkapja az oklevelét. A fentiek értelmében a Nyíregyházi Egyetem 2023. január 19-ig kiállítja az érintett hallgatók számára az oklevelet. Ennek tényéről az intézmény volt hallgatói a Neptun egységes tanulmányi rendszeren keresztül üzenet formájában és e-mailben értesítést kaptak – tájékoztatott Kósáné dr. Bilanics Ágnes oktatási rektorhelyettes.

 

A kedvező szabályozás az intézmény 368 volt hallgatóját is érinti. A Nyíregyházi Egyetem 2023. január 25-27. között szervezi a soron következő záróvizsgáit, a változás már a most záróvizsgázókra is érvényes. További változás, hogy a Nyíregyházi Egyetem minden jelenlegi hallgatója (aki már megkezdte tanulmányait) mentesül a záróvizsga megszerzésével a nyelvvizsga-kötelezettség alól. Kivételt képeznek azok a szakok, ahol a bemeneti feltételként továbbra is meghatározott angol nyelvből a középfokú (B2) komplex (C) típusú nyelvvizsga megléte (légijármű-vezetés felsőoktatási szakképzési szak, a repülőmérnöki alapképzési szak, a repülési specialista és a repülési szakmérnök szakirányú továbbképzési szakok).

 

Az oktatási rektorhelyettes hozzátette: „Az idegen nyelv ismerete és használatának fontossága vitathatatlan, évek óta életünk számtalan területének része. Ennek jelentőségét felismerve, a jövőben intézményünkben a nyelvvizsga kötelezettség helyett a tartalom alapú nyelvoktatásra és az idegen szaknyelvi környezet kialakítására helyezzük a hangsúlyt. A nyelvtudás ne csak a nyelvtanulás célja, hanem az adott szakma színvonalas művelésének eszköze legyen!” – hangsúlyozta Kósáné dr. Bilanics Ágnes.

 

Az egyetem feladata az értelmiségi léthez szükséges nyelvi ismeretek fejlesztése, lehetőséget teremtve ezzel a végzett diplomásoknak a szakterületüknek megfelelő kommunikációra, illetve megfelelni a XXI. századi munkaerőpiaci elvárásokhoz – fogalmaz az intézmény közleménye.

 

A tanulmányaikat 2023. szeptemberében megkezdő hallgatók esetében a fentieken túl (légiközlekedési képzések) egyedül a turizmus-vendéglátás alapképzési (BSc) szakra felvételt nyert hallgatók számára az oklevélkiadás nyelvi feltételeként, az angol nyelvű, középfokú, komplex nyelvvizsga teljesítését határozták meg.

 

A nyelvvizsga továbbra is többletpontot ér a jelentkezőknek: a www.felvi.hu oldalon a Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban, valamint a www.nye.hu oldalon részletesen tájékozódhatnak a többletpontok rendszeréről.

További helyi hírek