A vashiány, vagy ennek következménye a vérszegénység (anaemia), legtöbb esetben a táplálkozásra visszavezethető, a vörösvértestek előállításához szükséges vas hiánya a szervezetben, egyik leggyakoribb hiányállapot – hívja fel a figyelmet közösségi oldalán a Nagykállói Járás Egészségfejlesztési Iroda.
Az összes anaemiák 80 %-a vashiány következménye, nőknél négyszer gyakoribb, mint férfiaknál.
Tünetei: gyengeség, fáradékonyság, sápadtság, fejfájás, légszomj, durva és száraz bőr, töredezett és száraz haj, hajhullás.
A vashiányos vérszegénység megelőzésének a leglényegesebb eleme a kiegyensúlyozott, egészséges és változatos étrend, amellyel a szervezet igényeinek megfelelő mennyiségű vasat és más fontos anyagokat juttatunk be a tápanyaggal együtt.
Elengedhetetlen, hogy C-vitamin is segítse a vas hatékony felszívódását, így tehát érdemes kombinálni a vastartalmú élelmiszereket C-vitamin forrásokkal. Például a sült hús mellé kínáljanak citrusfélével, paprikával dúsított salátát.