2023. február 3. péntek, Balázs nap van. Holnap Csenge, Ráhel nap lesz.

AGROPODIUM – Agrártudomány a mindennapokban

A hatodik alkalommal 2022. november 22-én megrendezett AGROPODIUM – Agrártudomány a mindennapokban, tudomány az agráriumban címet viselő információs napot a PRIMOM Alapítvány és a Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézete szervezte meg, mely meghatározó programja a tudomány hónapja helyi eseménysorozatnak. 


Czomba Csaba, az Alapítvány kuratóriumának elnöke megnyitójában kihangsúlyozta, hogy az esemény kiváló platformot teremt a tudomány és az agrárgazdaság közötti kapcsolat szorosabbá tételére. Dr. János István a Nyíregyházi Egyetem mb. általános rektorhelyettese, aki köszöntőjében kiemelte az esemény meghatározó szerepét az egyetemen folyó munka bemutatása területén. Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke örömét fejezte ki, hogy immár hatodik alkalommal került a szakmai nap megrendezésre, bízva abban, hogy ez a program még tovább erősíti az egyetem agrárgazdaságban betöltött szerepét. A szakmai nap célja, hogy a megye, a régió illetve online kapcsolódás esetén az egész ország  vállalkozóinak adjon átfogó képet az ágazat aktuális kérdéseiről, platformot biztosítson jó gyakorlatok megosztására, cseréjére is. A szervezésben továbbá partner volt a CENTI Kolozsvári Kutató Központ, valamint a Rozsnyói Vállalkozási és Információs központ is. A programon román, szlovák vállalkozások és szervezetek is részt vettek.
Palakovics Szilvia vezető agrárpolitikai szakértője  a Közös Agrárpolitika témakörében adott tájékoztatást. Előadásában ismertette az új meghatározásokat, a meglevő fogalmak bővítését, melyeket az agrárszakembereknek meg kell ismerniük. Ismertette a régi és az új KAP közötti hasonlóságokat és eltéréseket, illetve részletesen szólt a területalapú támogatások új rendszeréről. Részletesen ismertette a kötelező környezeti és klímavédelmi alapfeltételeket, gyakorlati példákkal segítve annak megértését. Szólt az AÖO más rendszerekbe való illeszkedéséről, valamint jó gyakorlatokat mutatott be, melyek válaszhatóként külön értékelés szerint kerülnek latba egy-egy gazdálkodó esetében. Szólt a termeléshez kötött támogatások rendszeréről, valamint felhívta a figyelmet a NAK-nál igénybe vehető szakmai tanácsadásról.
Varga Péter, a GAK NKFT agrár-EDIH szakértője az újonnan alakult AEDIH működéséről szólva elmondta, hogy milyen tervezett szolgáltatások segítik majd a szektorban működő vállalkozások digitális átállását. Tanácsadás, wokrshop, képzések, sőt még a fejlesztések tesztelési lehetőség is részét képezi a szolgáltatásoknak. Szólt arról, hogy a digitalizáció már a KKV-k részére is elérhető, sőt erősen ajánlott, hiszen ezzel az átállással fokozódik a hatékonyság és termelékenység egyaránt.
Rem Krisztián a Frulity Kft ügyvezetője innovatív talajjavító anyagot mutatott be, melynek előnye, hogy teljesen organikus, különleges baktériumok segítségével a gazdálkodó maga is előállíthatja meglevő mezőgazdasági hulladékból. Ezzel nemcsak műtrágya használatát lehet kiküszöbölni, hanem lényegesen fokozni lehet a termésmennyiséget. A termék biokontroll minősítéssel rendelkezik.
Kovács Enikő, A fenntarthatóság értékelésének eszközeként mutatta be az életciklus elemzést, a bioenergia-ágazatban. Részletesen elemezte az életciklus-elemzés típusait, módszereit, valamint ezek felhasználhatóságát a gazdaságban a bioenergia-termeléssel kapcsolatos környezeti hatások feltárására, valamint a fosszilis energia környezeti szempontból történő összehasonlítására.
Mészáros Éva előadásában egyrészt bemutatta a GAPSME projektet, mely szlovák magyar együttműködésben valósul meg, célja a vállalkozások kettős átállásának támogatása, rezilienciájuk javítása. A nemzetközi kapcsolatokról szólva tájékoztatást adott az Enterprise Europe Network ingyenes szolgáltatásairól. Ezek közül kiemelte a partnerközvetítést és a nemzetközi projektekben való részvétel lehetőségét. A program tanácsadásai közül elsősorban a nemzetköziesedést valamint a külpiaci információszolgáltatást emelte ki. Bemutatta az Európai Uniós forrásokhoz jutás főbb tudnivalóit, és aktuális pályázati és üzleti lehetőségeket is ismertetett.

A hibrid formában megtartott eseményen 63 résztvevő kapott részletes tájékoztatást az agráriumot érintő aktuális kérdésekből, a konferenciát követő workshopokon pedig kérdéseikre is kimerítő válaszokat kaphattak a digitalizáció és a talajjavítás témakörében.

 

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Sajtószolgálat -

További helyi hírek