2024. április 25. csütörtök, Márk nap van. Holnap Ervin nap lesz.

Állatkínzás egy nyíregyházi tanyán

Állatkínzás vétségével vádolja az ügyészség azt a férfit, aki a nyíregyházi tanyáján elborzasztó körülmények között tartotta állatait.

 

A vádirat szerint a középkorú férfi Nyíregyháza külterületén lévő ingatlanán 2022 évben állattartással foglalkozott, többek között szarvasmarhát, kecskét, juhot, sertést és kutyákat, összesen 86 állatot tartott.

 

Az állatok nagy részét azonban nem a jó gazda gondosságával tartotta, az állatoknak vizelettel, bélsárral, szeméttel és állati maradvánnyal szennyezett kis alapterületű helyen kellett élniük, mely a megbetegedés kockázatát rejtette.

 

Nem volt tiszta pihenőhelyük, és nem gondoskodott a megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvízről, illetőleg az állatok megfelelő táplálásáról sem.

 

A vádlott a jószágokat romlott, lejárt szavatosságú kukorica és borsókonzervvel etette, mely az állatok lesoványodáshoz vezethetett. A tanya rendezetlen volt, több ezer üres konzervdoboz között éltek a telepen lévő háziállatok, a kutyák láncra verve.

 

A lakossági bejelentés alapján megtartott hatósági ellenőrzés időpontjában a telepen a juhok etetővályújában trágya volt, az itatásra szolgáló műanyag kádban pedig koszos víz.

 

Mindezek miatt az ügyészség a férfit 73 rendbeli állatkínzás vétségével vádolja, tettéért akár 3 év szabadságvesztés is kiszabható.

 

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség -

 

További helyi hírek