2020. június 2. kedd, Anita, Kármen nap van. Holnap Klotild nap lesz.

Bejelentette a miniszterelnök a gazdaságvédelmi akciótervet

A cél az, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi munkahelyet hozzunk létre - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn. A kormányfő a gazdaságvédelmi intézkedéseket ismertetve kiemelte: egyszerre kell megküzdeni a járvánnyal és a gazdasági következményekkel, "menteni az emberéletet és gondoskodni a jövőről". Most olyan gazdasági intézkedéseket kell hozni, amelyek átsegítenek az előttünk álló nehéz szakaszon, ezért kidolgoztunk egy gazdaságvédelmi akciótervet - közölte. "Tíz év megfeszített és szívós munkával már éppen egyenesbe jöttünk", amikor a koronavírus-járvány megérkezett Európába és veszélybe sodorta mindazt, amiért eddig megdolgoztunk. A helyzet igazságtalan, nem tehetünk róla, de ez nem változtat azon, hogy komoly kihívással kell szembenéznünk - mondta Orbán Viktor.

 

A 2020-as költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra emeli a kormány - emelte ki. A gazdaságvédelmi akcióterv a GDP 18-20 százalékát csoportosítja át. Három ütemben zajlik a megvalósítás, az elsőn már túl vagyunk, ebbe tartozott a tb járulékcsökkentés, hitelmoratórium, és a katásoknak nyújtott segítség. A bejelentéssel megkezdődik a második ütem, amelyben öt programot indítanak el, ezek több alprogramot is tartalmaznak. A kormány a munkahelyek megőrzése érdekében, rövidített munkavégzés esetén átvállalja a bérköltségek egy részét.  450 milliárd forinttal támogatják a beruházásokat, emellett kétezermilliárd forintnyi kamat- és garanciatámogatott hitellel segítik a kiemelt nemzetgazdasági ágazatok újraindítását.  A kormányfő ide sorolta a turizmust, az egészségipart, az élelmiszeripart, a mezőgazdaságot, az építőipart, a logisztikát, a közlekedést és a kreatív ipart.

 

A kormány emellett négy részletben visszaépíti a 13. havi nyugdíjat. A kormányfő elmondta: 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egyheti juttatást fognak kapni. Ezt történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is - ismertette a miniszterelnök. Úgy fogalmazott: most a munkahelyeket kell menteni, de nem feledkezhetünk el a nyugdíjasokról sem, a szüleinkről és a nagyszüleinkről sem, akiket a mostani helyzet leginkább fenyeget.

 

A kormányfő közölte: Palkovics László, innovációs és technológiai minisztert arra kérte, hogy az egész program koordinálását, irányítását végezze. Emellett - folytatta - Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter dolga az lesz, hogy az állami vállalatokat lendületbe hozza és bekapcsolja a gazdaságvédelmi akciótervbe. Varga Mihály pénzügyminisztertől pedig mindannyian azt várjuk, hogy biztosítsa a szükséges forrásokat és garantálja a költségvetési fegyelmet - tette hozzá. Nehéz időket élünk, de egyetlen magyar sincs egyedül; sikerülni fog, ha vigyázunk egymásra - mondta Orbán Viktor. (fotó: Balogh Zoltán/MTI)

 

- MTI/Sz-Sz-B megyei Sajtószolgálat -

További belföldi hírek