2024. április 26. péntek, Ervin nap van. Holnap Zita nap lesz.

Csellengő gyermekek nyomában

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a Vásárosnaményi Rendőrkapitányság és a Vásárosnaményi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársaival a csellengő gyermekek felkutatása érdekében tartottak ellenőrzést Vásárosnamény város területén 2023. március 21-én.

 

A szakemberek a belvárost, közparkokat, vasútállomás területét, illetve a fiatalok által gyakran látogatott helyeket keresték fel. A prevenciós ellenőrzés során több fiatalt igazoltattak, akik közül egy fiatallal találkoztak, aki az oktatási időben a belvárosban csellengett.

 

Az áldozattá válás szempontjából az egyik legveszélyeztetettebb korcsoport a gyermek- és fiatalkorú lakosság.  Az igazoltatott fiatalokkal a rendőrök az áldozattá válás elkerülési lehetőségeiről is beszélgettek.

 

A bűnmegelőzési szakemberek fiataloknak szóló tanácsai:

 

•             Internet és közösségi oldalak használata során mindig mérlegeld, milyen személyes adatot adsz, meg és azt ki láthassa

 

•             Soha ne ossz meg magadról intim vagy kínos helyzetben készült képet!

 

•             Ne dőlj be, ha telefonon azzal keresnek meg, hogy nagy összeget nyertél melyhez banki, vagy személyes adataidat kell megadnod, esetleg alkalmazás letöltését kérik!

 

•             Internetes vásárlásnál minden esetben tájékozódj az eladó megbízhatóságát illetően!

 

•             Amennyiben egy ajánlat túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, gondolj arra, hogy csalók állhatnak mögötte!

 

•             Amennyiben úgy érzi, hogy Ön vagy gyermeke bűncselekmény áldozatává vált, haladéktalanul hívja a 112-es központi segélyhívószámot!

 

További helyi hírek