2024. április 23. kedd, Béla nap van. Holnap György nap lesz.

Csillagvirágszámlálás a Sóstói erdőben

2003 óta nincsen tavasz csillagvirág-számlálás nélkül a Sóstói-erdőben. Idén március 18-án gyűltek össze az önkéntesek az E-misszió Egyesület felhívására, hogy felmérjék erdőnk őshonos védett vadvirágai közül a legkorábban szirmot bontó ligeti csillagvirág állományát. A felmérés azért indult, mert a területen egy tarvágást követően rendkívül visszaesett a növény állománya, és tartottak tőle a szakemberek, hogy a kis populáció nem éli túl a tuskózással, mélyszántással történő felújítást. Abban az évben 220 tövet lehetett csak találni a növényből a felmért, mintegy 1,2 hektáros mintaterületen. A következő években a fiatal erdőfelújítás szépen felnövekedett, a csillagvirág állománya pedig kezdetben lassan, majd idővel robbanásszerűen növekedésnek indult.

 

A rendszerint felmért területen 2019 óta 20 000 tő fölé nőtt a virágtövek száma, a rekordot jelentő 2022-es esztendőben 32637 csillagvirágot számoltak. Idén ennél valamivel kevesebb, 27684 tő lett az eredmény, de még így is ez a 20 év második legmagasabb értéke. Tartós visszaeséstől aligha kell tartani, korábban is volt hasonló arányú ingadozás.  A mostani alkalommal 15 önkéntes jött el a közös számlálásra

 

 

Hazánkban öt őshonos csillagvirág fajt különböztetünk meg, mindegyikük védett. A ligeti csillagvirág (Scilla vindobonensis) a Duna vonalától nyugatra meglehetősen gyakori, viszont a Nagyalföldön rendkívül ritka. Megyénkben a Sóstói-erdő kivételével csak Bátorliget környékén ismertek előfordulásai. A Szatmár-Bereg erdeiben illetve a Zempléni-hegységben a rokon erdélyi csillagvirággal (Scilla kladnii) találkozhatunk. Természetvédelmi értéke 5000 forint.

 

- E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület -

További helyi hírek