2020. június 2. kedd, Anita, Kármen nap van. Holnap Klotild nap lesz.

Digitális oktatás - Mindenkinek van felelőssége

Gyakorlatilag arról van szó, hogy mindent digitálisan juttatunk el a diákoknak – foglalta össze röviden és nagyon tömören a tantermen kívüli digitális munkarend lényegét Roma Ádám. A nyíregyházi pedagógus, akit 2019-ben az Év pedagógusának választottak, hangsúlyozta: természetesen azért nem ilyen egyszerű a dolog. A tanárok az ún. KRÉTA naplót már korábban is használták, most az az újdonság, hogy a gyerekeknek is napi szinten kell ezt alkalmazniuk.

 

A tanórák összeállításával kapcsolatban kiemelte: van a tanmenet, és ehhez kell, hogy kapcsolódjon a feladat. Természetesen más, hiszen nem egy 45 perces óra keretében, interaktívan magyarázzák a tananyagot, ezért a házi feladatok kiemelt szerepet kaptak. Az eredmények így is visszajutnak a pedagógusok is, és a számonkérés sem marad el. A gyerekek megkapják a feladatokat, illetve azt a határidőt, amikorra vissza kell azokat küldeni. „Azt gondolom, hogy alkalmazkodni kell a rendszerhez, ez fontos, viszont nyilván kell, hogy elvárásaink legyenek” – fogalmazott Roma Ádám. A gyerekeknek pedig meg kell érteni, hogy ez nem szünet, hanem egy másik rend.

 

A pedagógus szerint tartható a tanmenet, a tanév pedig teljesíthető ebben a formában is, nem lesz szükség a következő tanévet hetekig tartó ismétléssel kezdeni. Ebben viszont mindenkinek feladata van – a gyerekek mellett a szülőkre is nagy szükség van. Roma Ádám elmondta: számos szoftver is elérhető már, amely segíti az otthon tanulást. Picit most bonyolultabb, nehezebb, hiszen még az elején tartunk, de –véleménye szerint-, ha mind a pedagógusok, mind a gyerekek, mind a szülők lelkiismeretesen végzik a feladatukat, akkor nem kell lemaradással számolni. „Előbb-utóbb a digitális oktatásra amúgy is áttértünk volna” –tett hozzá.

 

Roma Ádám hangsúlyozta: az otthon tanulásnál fontos a napirend kialakítása, még ha rugalmasabb is, mint egy átlagos hétköznapon, mert ez megkönnyítheti a diákok helyzetét.

 

- Sz-Sz-B megyei Sajtószolgálat -

További helyi hírek