2020. augusztus 3. hétfő, Hermina nap van. Holnap Dominika, Dominik, Domonkos nap lesz.

Egyetlen kártyára kerülhet minden személyes adatunk

Az Okmánykelengye elnevezésű projekt megvalósítását követően várhatóan 2021 februárjától az újszülöttek automatikusan, hivatalból kapják meg az elektronikus személyazonosító igazolványukat, az e-személyit, amely tartalmazza további igazolványaik adatait is – írja a Magyar Nemzet.

 

Both András, az IdomSoft Zrt. termékfejlesztési vezérigazgató-helyettese a lapnak elmondta, hogy nemcsak a születésnél, hanem más életesemények kapcsán is embert próbáló és rendkívül időigényes feladat jelenleg az okmányok beszerzése, ez pedig megoldásért kiált. Az adó- és a tajkártyáért, a személyazonosító igazolványért és a vezetői engedélyért vagy éppen az anyakönyvi kivonatért is más-más hivatalba kell elmenni. A cél pedig a kormányzat iránymutatása alapján az, hogy minden igazolvány adata egyetlen kártyán, a csippel ellátott e-személyin legyen, ezzel a fejlesztéssel pedig Magyarország az élen jár. Jelenleg közel 4,6 millió állampolgár tárcájában lapul e-személyi, mégis kevesen vannak tisztában azzal, milyen előnyökkel is jár ez az új megoldás és jellemzően ugyanarra használják, mint a régit, vagyis személyazonosításra és határátlépéshez. Pedig, a kártya tartalmazza a tajszámot és az adóazonosító jelet is – segítséget nyújtva ezzel az egészségügyi térben és az adóügyek intézése során –, és számos más szolgáltatást is biztosít.

 

Both András hozzátette, hogy mivel a régi igazolványokat folyamatosan váltják fel az e-személyik, ezek elterjedése jól kiszámítható és garantált, és ezáltal az ügyintézési folyamatok egyszerűsödése is biztosítottá válik. (fotó: illusztráció - Máthé Zoltán/MTI)

 

- hirado.hu -

További belföldi hírek