2024. május 26. vasárnap, Evelin, Fülöp nap van. Holnap Hella nap lesz.

Egyre több a hazai zöldség a boltokban

A kora tavaszi időszaktól kezdődően egyre több hazai zöldség kerül a boltokba és  veszi át az import helyét a magyar áru - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet körképéből. Belföldi újhagymát egész évben kínálnak a Budapesti Nagybani Piacon, a kora tavaszi időszakban azonban a hazai felhozatal is bővül, így a legtöbb bolt kínálatából fokozatosan eltűnik a külföldi újhagyma. Magyarországon mintegy 130 hektáron termesztenek újhagymát, éves szinten 2 ezer tonna körül alakul a betakarított termésmennyiség.

   

A korai hazai saláta általában februárban jelenik meg az áruházakban és onnan gyors felfutás következik április végéig. Magyarországon a fejessaláta betakarított termőterülete és a betakarított mennyiség folyamatosan csökkent az elmúlt években, mert egyre nehezebb gazdaságosan termeszteni.  A jövőben várhatóan tovább nő a római saláta népszerűsége a termelők körében, amely hűtőben tárolva két hétig is frissen tartható. Ma ennél még elterjedtebb a jégsaláta, melynek tömött feje sokkal tartósabb, mint a mindössze néhány napig eltartható fejes salátáé.  Magyarországra november közepétől április közepéig érkezik import saláta, elsősorban Olaszországból, a teljes importált mennyiség ezer tonna körül alakul évente. 

 

A hónapos retket hidegtűrése és rövid tenyészideje miatt sokan előveteményként ültetik. Magyarországon mintegy 100 hektáron hajtatnak retket, elsősorban Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében. A belföldi hónapos retek egész évben jelen van. Az olaszországi hónapos retek a téli időszakban jellemző, a hazai felhozatal bővülésével általában kifut a kínálatból.

 

- MTi -

További helyi hírek