2024. május 2. csütörtök, Zsigmond nap van. Holnap Irma, Tímea nap lesz.

Egyre több az allergiás

Napjainkban egyre többen szenvednek allergiától. Dr. Csajbók Valéria, nyíregyházi tüdőgyógyász, allergológus főorvos elmondta, bár pontos statisztikai adatok nincsenek, - hiszen nem egy bejelentésre kötelezett megbetegedésről beszélünk -, mondhatjuk, hogy az allergia népbetegség. A szakember elmondta: allergia mindig is létezett. Már az ókorból is találhatunk eperallergiáról feljegyzéseket, vagy az egyik császárunk is rovarallergia miatt halt meg. Ez egy nagyon régi megbetegedés, de az urbanizáióval, a lakosság tömörülésével az előfordulása fokozatosan növekszik. Ehhez hozzájön a légszennyezettség, a városi környezet és az, hogy kevés időt töltünk a természetben. Hozzátette, a légúti allergia mellett beszélhetünk gasztrointesztinális vagy bőrgyógyászati allergiás megbetegedések is. A tüdőgyógyászok a légúti allergiával foglalkoznak.

 

Dr. Csajbók Valéria azt is elmondta, az allergia tulajdonképpen egy "másképp reagálás": megszokottól eltérően, másképp, hevesebben reagálunk egy környezeti ingerre - vagyis túlreagál. A tüsszögés, az orrfolyás, a könnyezés mind azt a célt szolgálja, hogy minél előbb megszabaduljon a szervezet az adott allergéntől. Vannak olyan allergiások, akiknél enyhébbek a tünetek, másoknál asztmás rohamok is kialakulhatnak. Az allergia nem egy halálos betegség, de jelentős életminőség romlással jár, és bár nem gyógyítható, odafigyeléssel nagyon jól kezelhető betegség. Ez leginkább gyógyszerekkel történik. 

 

A szakembertől azt is megtudtuk, az allergia újratermeli önmagát. 30 százalék esély van arra például, hogy egy gyerek allergiás lesz, ha az egyik szülő allergiás. Ha mindkét szülő az, az esély a duplájára, 60 százalékra nő. Azt is elmondta, nőknél és városban élőknél gyakrabban fordul elő allergiás megbetegedés.

 

- Sz-Sz-B megyei Sajtószolgálat -

További helyi hírek