2024. április 26. péntek, Ervin nap van. Holnap Zita nap lesz.

Egyre több magyarnak van kutyája

Jelentősen megnőtt a kutyatartók aránya Magyarországon a koronavírus-járvány kezdete óta - állítja egy friss kutatás. A növekedésből azonban a menhelyek mit sem tapasztaltak, a tulajdonosok jellemzően nem ezekről a helyekről szerezték be a négylábúakat. Az továbbra is probléma, hogy vásárlás vagy örökbefogadás előtt sokan nem mérik fel az ebek igényeit, szükségleteit.

 

Idehaza egyre több háztartásban tartanak kutyát, egy nemrég készített felmérés eredményei alapján míg 2018-ban 36, tavaly már 50 százalék volt az arányuk. Az Állattudományi Egyetem kutatása szerint a gazdás kutyák száma 2,8 millió felett van, a megyék rangsorában Szabolcs-Szatmár-Bereg különösen elől helyezkedik el. A legtöbbeknek egy kutyájuk van, az ebtartók pedig nagyobb arányban nők, és kiemelkednek közülük a 60 év felettiek.

 

A nyíregyházi Állatbarát Alapítvány menhelyén épp az ellenkezőjéről számolt be Novák-Hajtó Éva, telephelyvezető, aki elmondta: - egyre inkább visszaesik az örökbefogadási kedv, még ha ez a járványhelyzet kezdetén nem is így volt.

 

Az Állatbarát Alapítvány látogatói körében egyébként a kisebb termetű, fiatalabb kutyák a legnépszerűbbek, közülük is főleg a fiatalabbak, világos színűek és bundásabbak. A nagyobb ebek kevésbé vonzóak, a kicsiket viszont csak benti tartásra ajánlják.

 

- Kölcsey Televízió -

További helyi hírek