2021. november 30. kedd, Andor, András nap van. Holnap Elza nap lesz.

Együttműködés a hatékony reagálás érdekében

Projekt összefoglaló:

Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Szervezete, mint konzorciumvezető partner Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI CBC Program 2014-2020 finanszírozásával valósította meg „Cooperation for effective response” című (Acronym: COPE), HUSKROUA/1702/8.1/0125 azonosító számú projektjét.

 

A projektben résztvevő partnerek:

 

- Kárpátaljai Református Egyház
- Vágáshuta Önkormányzata
- Román Vöröskereszt Szatmárnémeti Szervezete
- Ukrajnai Vöröskereszt Beregszászi Járási Szervezete

 

A projekt általános célja az volt, hogy együttműködési hálózatot építsünk ki a polgári mentőcsapatok és a segélyszervezetek között, fejlesztve a helyi és önkéntes katasztrófaelhárítási egységeket. A közös képzési programok megvalósításával a mentőcsapatok és a segélyszervezetek fejlesszük a tudásbázist. A technikai háttér kialakítása és fejlesztése, az együttműködési platformok létrehozása és működtetése, a képzések-fejlesztések eredményeként ezek az egységek hatékonyan képes éles helyzetben részt venni a határokon átnyúló missziókban.

 

A projektben elért legfontosabb eredmény a közös gondolkodás alapjainak megteremtése és működtetése, a technikai fejlesztések szakszerű használata, ehhez kapcsolódóan a katasztrófa védelemmel és elhárítással kapcsolatos tudás közös szintre hozása.

 

Valamennyi partner fejlesztette technikai hátterét, ennek eredményeképpen:

 

- A határ menti régióban zajló integrált projektnek köszönhetően Vágáshután megépült az első polgári-műszaki mentőbázis, ahol a helyi polgári és önkéntes mentőcsapatok felkészítése valósulhat meg a jövőben.
- Nyíregyházán logisztikai raktárt alakítottunk ki, mely lehetővé teszi katasztrófa idején az élelmiszerek raktározását.
- Modernizáltuk a Beregszászi Vöröskereszt és a Szatmárnémeti Vöröskereszt központi operatív épületét.
- Valamennyi partner nagy értékű, speciális felszerelést vásárolt, amely lehetővé teszi a hatékony beavatkozást, a célzott segítségnyújtást katasztrófák idején.
- Létrehoztunk egy online platformot, amely lehetővé teszi a partnerek hatékony együttműködését.

 

A technikai fejlesztések mellett kiemelt figyelmet fordítottunk a szakmai felkészítésre. Ennek érdekében online formában, majd személyes részvétellel szerveztük meg valamennyi partner részvételével a katasztrófa felkészítő foglalkozásainkat. Ebben különleges szerepet szántunk a műszaki-technikai és az árvízi mentés elméleti felkészítésre, a pszichoszociális segítségnyújtás gyakorlására, valamint baleseti imitátorok kiképzésére.

 

A projektet 2 terepgyakorlat megszervezésével zártuk, ahol az elméleti és gyakorlati tudásunkat tettük próbára, sikeresen.

 

A támogatás összege 594 334 Euro.

 

 

- Sz-Sz-B megyei Sajtószolgálat -

 

További helyi hírek