2024. május 4. szombat, Flórián, Mónika nap van. Holnap Adrián, Györgyi nap lesz.

Elősegítenék a foglalkoztatást

Megvalósítási szakaszba lépett a TOP Plusz keretében zajló, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési egüttműködések projekt, amelyet Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Önkormányzata és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal alkotta konzorcium együttesen valósít meg. Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke elmondta, a 7,5 milliárd forint keretösszegű pályázat nagyban hozzájárulhat közösen kitűzött céljaink eléréséhez. Vagyis, hogy a gazdasági szereplők közötti aktív és kölcsönös kommunikáció fenntartásával a vármegye gazdaság- és foglalkoztatás célú fejlesztései megvalósulhassanak a munkaerőpiaci keresleti és kínálati oldal összehangolása által a versenyképesebb vármegyei gazdaság érdekében. Ehhez lényeges a vármegyei munkaerő kereslet-kínálat összehangolása.

 

Román István főispán elmondta, most két pályázati kiírás jelent meg, amely a bértámogatást és a vállalkozóvá válást segíti. Az első, a 30 év feletti hátrányos helyzetű álláskeresőket céozza. A projekt keretében támogatható célcsoportok az építőipar és a kereskedelem, gépjárműjavítás területén elhelyezkedni szándékozó – 3-6 hónapja nyilvántartott – álláskeresők; a tartós (legalább 12 hónapja) álláskeresőként nyilvántartottak; a közfoglalkoztatásból legfeljebb 6 hónapja kilépő álláskeresővé válók és inaktívak. A támogatás hónapokban állapítható meg, a folyósítási időtartama legfeljebb 6 hónap lehet, úgy, hogy a munkaadónak vállalnia kell a munkavállaló munkaviszony keretében történő foglalkoztatását a támogatás folyósítási időtartama alatt. A másik, vállakozóvá válást segítő program annak a személynek nyújtható: akit legalább egy hónapja álláskeresőként nyilvántartanak, a vállalkozás indításához szükséges jogi, pénzügyi készségeket megszerzi, és aki a szolgáltatás keretében üzleti terv készítésével bemutatja az indítani kívánt vállalkozás hatékonyságát és működésének részleteit. A részletek a munka.hu oldalon érhetőek el.

 

Korábban kisebb paktumok már megvalósultak vármegyei és városi szinten, most azonban Nyíregyházával közösen zajlik a megvalósítás. Kovács Ferenc polgármester elmondta, a korábbi jó tapasztalatokat igyekeznek továbbvinni, megmaradnak például a korábban felállított munkacsoportok. A polgármester arról is beszélt: a következő években 5-6000 új munkahely létesül Nyíregyházán, így szükség lesz a munkaerőre.

 

- Sz-Sz-B megyei Sajtószolgálat -

További helyi hírek