2020. május 29. péntek, Magdolna nap van. Holnap Janka, Zsanett nap lesz.

Felkészültek télre, hóra, fagyra

November 10-én már megkezdődött a téli időszámítás a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságánál is. Ez azt jelenti, hogy a szakemberek már rendbe tették és beüzemelték a speciálisan téli feladatokat ellátó munkagépeket, téli felszereléssel látták el az univerzális járműveket, amelyeket mérnökségenként alapos ellenőrzésnek vetettek alá.

 

Pénteken délelőtt, a Magyar Közút megyei igazgatóságának Szerén utcai telephelyén tartott télindító sajtótájékoztatón Óvári László, megyei igazgató elmondta: - a megyében 2275 kilométer úthálózat tartozik a kezelésünkbe, ebbe beletartoznak a gyorsforgalmi útszakaszok is. A téli időszakban a hét mérnökségünk 78 saját géppel rendelkezik, melyből 56 kombinált gép. E mellett 10 db nagy teljesítményű hómaró is készen áll a bevetésre, illetve rendkívüli téli időjárás esetén további 28 lehívható géppel rendelkezünk. A társaság 253 munkatársa gondoskodik arról, hogy a járművek az úthálózaton a hóeltakarítást és a síkosságmentesítést elvégezzék.

 

Hó- és jégmentesítő anyagból a hét mérnökségen 13350 tonna útszóró só, valamint 176 ezer liter kalcium-klorid oldat van készleten, s ezek folyamatosan pótolhatóak.

 

A tájékoztatóval egybekötött gépszemlén kiderült az is: a téli időszakban négy fokozat szerint épül fel a készenléti rendszer.

– Egyszerű készenlét esetén egyetlen személy tart ügyeletet, lefagyás, hirtelen páralecsapódás nem várható. Kettes, síkosságmentesítési fokozatban több eszközre van szükség, mert akár a hajnali órákban páralecsapódás, akár az előrejelzések szerint hóesés várható. A hármas, hóeltakarítás, hófúvás elhárítási fokozatban a nagyobb, kétszárnyú nyitóekéket vetik be, de ekkor már a teljes állomány a nap 24 órájában bent tartózkodik és indulásra kész.

 

A négyes elhárítási fokozatnál már veszély- vagy katasztrófahelyzet alakul ki, minden gépet bevetnek, s van arra lehetőség, hogy lehívható, idegen eszközöket is igénybe vegyenek, s minél hamarabb eltávolítsák a hóakadályokat az útvonalról. Rendkívüli időjárási körülményekről akkor beszélünk, ha egy napot meghalad a folyamatos havazás, a hó mennyisége eléri a 20 centimétert, illetve a folyamatos szélerősség miatt hófúvások alakulnak ki az úthálózat bármely szakaszán.

 

– Feladatunk a lehető legstabilabban biztosítani a járművek és a közlekedők részére, hogy elérjenek az úti céljukhoz. Ehhez azonban szükség van arra is, hogy az autósok partnerek legyenek. Ezért javasoljuk, hogy a téli időszakban, főként a rendkívüli helyzetekben ­vegyék figyelembe: alkalmanként várakozni kell a veszélyes helyeken. ­Gondolják át, hogy szükséges-e elindulniuk, a tank mindig legyen tele, az autóban legyen takaró, meleg ital, étel, s nem árt, ha egy kisebb hólapát is van a csomagtartóban, mert soha nem lehet tudni, mikor lesz rá szükség – sorolta a jó tanácsokat a közút megyei igazgatóságának vezetője.

 

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Sajtószolgálat –

További helyi hírek