2021. január 22. péntek, Artúr, Vince nap van. Holnap Rajmund, Zelma nap lesz.

Hat métert zuhant az építőmunkás

A Nyíregyházi Járási Ügyészség közvetítői eljárásra utalta azt az ügyet, amely egy cégvezető ellen azért indult, mert elmulasztotta munkavállalóit egyéni védőfelszereléssel ellátni, és egyéb munkaszervezési hibák miatt egyik munkása, egy Nyíregyháza belvárosában zajló társasház építkezés során leesett a II. emeleti erkélyről, és súlyos sérüléseket szenvedett – tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Borsodi-Buss Emese, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője.

 

A gyanúsított cége 2018 májusában Nyíregyháza belvárosában alvállalkozóként dolgozott egy társasház építésén. Munkavállalói a ház cserépfedési munkáit végezték, amikor az egyik ács munkaterületét elhagyva a tetőtéren belül átment a tetőn dolgozó munkatársához szakmai segítséget kérni. Ekkor a férfi a II. emeleti - védőkorlát nélküli - erkélyre kilépett, az ott lévő, két, egymásra helyezett raklapra rálépett, amik megbillentek, és 6 méter magasságból kizuhant az udvarra. A baleset következtében mindkét lába és nyakcsigolyája is eltörött.

 

A baleset elsődleges oka az volt, hogy az épülő társasházon a leesés elleni védelem nem volt kialakítva, másodlagosan pedig az, hogy a sértett munkáltatója nem biztosított megfelelő egyéni védőeszközöket a munkavállalónak. Tetőfedési munkákat biztonsági heveder, rögzítő kötél és fejvédő sisak használatával lehetett volna végezni, és felelős műszaki vezetőt is ki kellett volna jelölni, aki irányítja a munkát.

 

A baleset bekövetkeztében azonban a sérültnek is jelentős közrehatása volt, ezért az ügyészség a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indult eljárást a gyanúsított kérelmére közvetítői eljárásra utalta. Amennyiben a gyanúsítottnak és a sértettnek a közvetítő előtt sikerül az anyagi jóvátételről megállapodni, az eljárás megszüntetésre kerül.

 

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség -

 

További helyi hírek