2021. szeptember 25. szombat, Eufrozina, Kende nap van. Holnap Jusztina, Pál nap lesz.

Hétvégén jön a Tirpák fesztivál

Szeptember 18-19-én rendezik meg a Tirpák Fesztivált a Sóstói Múzeumfaluban. A kétnapos ingyenes programon a hagyományőrzés és a gasztronómia kapja a főszerepet.A Népi Ízek találkozóján és az V. Nyíregyházi Bogrács és Grillbajnokságon kóstolójegyekkel lehet megkóstolni a gasztronómiai kínálatban felsorakoztatott kínálatokat. Szombaton 12 profi főzőcsapat és öt oktatási intézmény cspata méri össze tudását. Tóthné Medved Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének elnöke elmondta: több mint ötven fajta ételt lehet megkóstolni, amelyek a megyére jellemző alapanyagokból készülnek majd. Lehet kóstolni mások mellett töltött káposztát, csülkös káposztás paszulylevest, birkapörköltet, sztrapacskát, puliszkát, sült almát mákos kukoricával töltve, de lesz lapcsánka, rétes, lepény és kenyérlángos is. Ezen a napon lehet megkóstolni a város sütijét, ami idén egy szilvás, diós tirpák pite lesz, és amit idén is a NySzC Sipkay Barna Kereskedelmi Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma diákjai készítenek.

 

Vasárnap az V. Nyíregyházi Bogrács és Grillbajnokságra 19 csapat nevezett, érkeznek civil szerveztek Nyíregyháza mellett Csarodáról, Pusztadobosról is. A gasztronómai kínálatban helyet kap többek között a káposztás lángos, a grillezett klolbász, a málékásás töltött káposzta, a pásztortarhonya és a halászlé is.

 

Dr. Ulrich Attila alpolgármester elmondta: a rendezvény a covid következményei miatt került át a Múzeumfaluba, de így is ingyenesen látogatható, sőt: idén is iközlekednek majd ingyenes buszjáratok a Vasútállomás és a Krúdy Vígadó között. Egész nap lesznek programok, és kísérőrendezvények is: népi játszóudvar, népi mesterségek bemutatója, céllövölde, helyi termékek vására. Hozzátette azt is, ez idő alatt testvérárosi találkozó is zajlik Nyíregyházán: a megyeszékhely 11 testvértelepülése is a nyírségbe érkezik.

 

- Sz-Sz-B megyei Sajtószolgálat -

További helyi hírek