2024. április 20. szombat, Konrád, Tivadar nap van. Holnap Konrád nap lesz.

Időskorúak biztonságáért

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálynak munkatársai az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzése érdekében 2023. május 22-én kortárs segítő képzést tartottak a nyíregyházi nyugdíjas klubok vezetőinek. A vármegyei rendőr-főkapitányságon megrendezett programon a résztvevők csapatokat alkotva különböző feladatokon keresztül megismerkedhettek a korosztályukat érintő online csalásokkal, azok elkerülési lehetőségével. A szépkorúak a rendezvényen megszerzett ismereteiket átadhatják társaiknak, ezzel segítve őket, hogy elkerüljék az áldozattá válást.

 

Néhány jó tanács, hogy ne váljon online csalók áldozatává:

  • Gondolja át a kapott üzenet tartalmát. Tisztázza magában, hogy a leírtak mennyire feleltnek meg a valóságnak. Lehet, hogy az adott szolgáltatásnak vagy banknak nem is az ügyfele?
  • Mindig legyen gyanakvó a mások által kezdeményezett olyan kapcsolatfelvétellel szemben, amikor nem tud minden kétséget kizáróan megbizonyosodni a másik fél kilétéről.
  • Ne adja meg illetékteleneknek személyes, pénzügyi és biztonsági adatait! Ha egy gyanús üzenet, egy linket vagy egy mellékletet tartalmaz, ne kattintson rá, és ne is töltse le!
  • Ne dőljön be egy ismeretlen feladótól kapott üzenetnek! Egy nem várt és minden előzmény nélkül kapott linket vagy csatolmányt ne nyisson meg!Amennyiben adathalász-támadás célpontjává vált haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a számlavezető bankjával, és tegyen feljelentést a rendőrségen!
  • Ne kattintson kéretlen szöveges üzenetekben érkezett hivatkozásokra, mellékletekre vagy képekre a küldő személyazonosságának ellenőrzése nélkül!

 

- police.hu -

 

További helyi hírek