2020. október 22. csütörtök, Előd nap van. Holnap Gyöngyi nap lesz.

Itt a bejelentés: elrendelték a járvány miatti szigorítást a 9 milliós Londonban

Szombattól egy fokozattal a közepesről a magas készenléti szintre léptetik át a brit fővárost, hogy megpróbálják fékezni a koronavírus-járvány második hullámát, így a családok életét jelentősen korlátozó szabályok lépnek életbe.

 

Angliában e héttől egy háromfokozatú készültségi rendszert vezettek be, a közepes szint a legalacsonyabb, utána következik a magas, majd a nagyon magas fokozat, egyre szigorodó korlátozásokkal.

 

Az már napok óta várható volt, hogy Londont a közepesről valamikor átsorolják a magas fokozatba és ezt csütörtökön be is jelentette a brit egészségügyi minisztérium.

 

A szombattól hatályba lépő intézkedés alapján a 9 millió lakosú brit fővárosban - Nyugat-Európa messze legnagyobb és legnépesebb városában a nem egy háztartásban élők nem tarthatnak összejöveteleket zárt terekben, így egymás lakásaiban és vendéglátóhelyeken sem.

 

Ez vonatkozik a nem együtt lakó családtagokra is, akik szombattól nem látogathatják tőlük külön élő hozzátartozóikat otthonaikban. Szabadtéren változatlanul legfeljebb hat, nem egy fedél alatt élő ember tartózkodhat egyszerre egymás társaságában, de a vendéglátóhelyeknek 22 órakor be kell zárniuk.

 

A brit gazdaság a március végén elrendelt zárlatot súlyosan megszenvedte: az idei második negyedévben 19,8 százalékkal - a negyedéves mérések 65 évvel ezelőtti kezdete óta példátlan ütemben - zuhant a brit hazai össztermék (GDP) az első három hónaphoz viszonyítva.

 

- MTI -

További belföldi hírek