2020. október 22. csütörtök, Előd nap van. Holnap Gyöngyi nap lesz.

Itt vannak az új járványügyi intézkedések, hétfőtől már alkalmazzák is

A pénteki Magyar Közlönyben megjelent három kormányrendelet foglalja magában a szabályait azoknak a friss intézkedéseknek, amelyeket a kormányfő szerda este jelentett be.

 

Ezek egyik fontos része, hogy hétfőtől kötelező lesz a megfelelő maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön és az üzleteken kívül a bevásárlóközpontok, mozik, színházak, múzeumok, könyvtárak közönség által látogatott területén, valamint egészségügyi és szociális intézményekben, közszolgálati és postai ügyfélszolgálatokon is, sőt még a tömegközlekedési várótermekben is. Változás, hogy a megfelelő maszkviselet mostantól valóban maszkot jelent, nem elég például sállal vagy kendővel eltakarni a szájat. A megfelelő használat pedig azt jelenti, hogy a maszknak el kell fednie a szájat és az orrot is. Az egészségügyi intézményekben csak a kórteremben lévő betegek mentesülnek a maszkviselési kötelezettség alól.

 

A maszkviselési kötelesség be nem tartása szigorúbb szankciókkal fog járni. A tömegközlekedési eszközről leszállítható lesz az, aki nem visel maszkot, és emellett akár 50 ezer forintra lesz bírságolható. Még szigorúbb lehet a büntetés, ha az illető együttműködés hiányában megzavarja a közösségi közlekedést, ez esetben ellene rendőri intézkedést is lehet kezdeményezni, és elzárással is büntethető. A maszkviselési kötelezettséggel kapcsolatos szabályokat az üzletek, a mozik és a bevásárlóközpontok esetében a kereskedelmi hatóság, minden más helyen a kormányhivatal ellenőrzi, a rendőrség pedig bármely helyszínen megteheti ugyanezt. A maszkviselés betartása az üzletek, bevásárlóközpontok mozik üzemeltetőinek felelőssége is.

 

Ha az üzemeltető azt észleli, hogy valaki nem hord maszkot, akkor a jogsértő személyt a maszkviselésre felszólíthatja, ha az illető ennek ellenére sem vesz fel maszkot, akkor távozásra kell felszólítani és kiszolgálás is megtagadható tőle. Az üzemeltető csak akkor büntethető, ha semmit sem tesz a jogsértés ellen. Ez esetben a kereskedelmi hatóság az ellenőrzés során vagy a rendőrség értesítése alapján több fokozatban szankciót szabhat ki az üzletre is. Első alkalommal figyelmeztetést alkalmaz, második alkalommal 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot szab ki, harmadik alkalommal az üzletet, illetve a helyiséget legalább 3 napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.

 

Október 1-jétől az óvodákba, iskolába, szakképző intézményekbe az ott dolgozók és a tanulók csak testhőmérséklet-mérés után léphetnek be. Lázas gyermeket azonnal el kell különíteni és a szülőt értesíteni. A gyermeket az óvodába, iskolába kísérő szülő az intézmény területére a testhőmérséklet-mérési pontig mehet be, ha az orrot és a szájat folyamatosan elfedő maszkot visel.

 

Hétfőtől a vendéglátóhelyek és szórakozóhelyek 23 óráig lehetnek nyitva, és továbbra is érvényben marad az 500 fős létszámkorlát. Zenés, táncos rendezvény abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma egy időben nem haladja meg az 500 főt, és az legfeljebb 23 óráig tarthat. A vendéglátóhelyeken 23 és reggeli hat óra között az alkalmazottakon kívül az élelmiszer megrendelése, kifizetése és átvétele céljából lehet tartózkodni.

 

Ugyancsak hétfőtől lép életbe az önköltséges PCR-tesztek 19 500 forintos hatósági ára, ebből a vizsgálat díja 17 ezer forint, a mintavétel díja 2500 forint. A potenciális koronavírus-fertőzötteknél a háziorvos, a kórházak illetve járványügyi hatóság által elrendelt PCR-tesztek továbbra is ingyenesek.

 

A kormány döntése értelmében október 1-jétől életkortól függetlenül bárki igényelheti ingyenesen az influenza elleni védőoltást. (fotó: illusztráció - getty images)

 

- InfoStart -

További belföldi hírek