2024. május 6. hétfő, Frida, Ivett nap van. Holnap Gizella nap lesz.

Karácsony előtt jelentősen megnő a számítógépes csalások száma

Jelentősen megugrik a digitális csalási kísérletek száma a karácsonyt megelőző hetekben, de kellő körültekintéssel és tudatossággal elérhető, hogy a karácsony a feszültség és anyagi veszteségek helyett valóban a nyugodt pihenésről szóljon - hívta fel a figyelmet a Médiaunió Alapítvány. A kiberbűnözők a karácsonyi időszakban különösen intenzíven támadnak. Hozzátették: a Médiaunió Alapítvány idei, a Kiberpajzs programmal együttműködésben zajló "A kulcs te vagy!" kampányának célja, hogy az emberek felismerjék és elhárítsák a digitális csalási kísérleteket.

  

A kiberbűnözők legnagyobb fegyvere a manipuláció. Idézték Román Boglárka pszichológust, aki szerint a közelgő ünnepek okozta feszültség gyakran a bűntudat, a kötelességérzet, a lekötelezettség érzéseit váltják ki az emberekből, és ezekkel az érzésekkel az emberek úgy próbálnak megküzdeni, hogy a megszokottnál többet vásárolnak, ez pedig kedvez a csalóknak. A közleményben ugyancsak idézték Szelei Pál ezredest, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetőjét, a Kiberpajzs program szakértőjét, aki szerint a karácsony előtti időszakban elsősorban a színlelt tevékenységet végző internetes boltok jelennek meg, amelyek kedvező áron kínálnak elektronikai eszközöket karácsonyi ajándékot kereső vásárlóknak, vagy kedvező árú tűzifát alacsonyabb jövedelműeknek. A rendőrségi szakértő szerint az ilyen hamis "webáruházak" elsősorban a közösségi oldalakon hirdetik magukat, és többnyire irreálisan alacsony áron vagy kizárólag előre utalással kínálják termékeiket.

   

A rendőrségi szakértő szerint a figyelem és az egészséges gyanakvás segíthet kiszűrni a csalókat. A külföldi domainű weboldalak közül csak a nagy múltú, igazolhatóan megbízhatóakról javasolt vásárolni, és nem szabad előre utalni kérdéses megbízhatóságú, ismeretlen webshopnak vagy magánszemélynek. Ha valaki úgy gondolja, internetes csalás áldozatává vált, azonnal hívja fel a bankját, és haladéktalanul tegyen feljelentést a rendőrségen - ajánlja a Médiaunió.

 

- MTI -

További belföldi hírek