2020. május 25. hétfő, Orbán nap van. Holnap Evelin, Fülöp nap lesz.

Karácsonyi lázban ég Nyíregyháza

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere sajtótájékoztatón mesélt az idei Nyíregyházi Adventről.

 

Nyíregyházán december 1-jétől várja színes adventi forgatag a városlakókat és az érdeklődőket a város főterén. A fenyőfa, melyet egy kertvárosi család ajándékozott a városnak, hagyományosan a Takarékpalota előtt díszíti a Kossuth teret. A közel 16 méter magas, negyven éves lucfenyőt több, mint 2000 méter hosszú fényfüzér, világító csillagok és aranyszínű gömbök dekorálják. A fenyő mellett az ünnepekhez kapcsolódó építmények, a Mikulásház és a betlehemi jászol található. Megújult dekorációval a színpad a tavalyi évhez hasonlóan a Polgármesteri Hivatal főbejárata előtt van felállítva. A hagyományokhoz híven a színpad és a Kossuth szobor között kap helyet az Adventi koszorú.

 

Ebben az évben tovább bővül a belváros díszkivilágítása. A tavaly megújult Vay Ádám körúti és Bethlen Gábor utcai fényeken kívül az idén a Luther utcában, valamint a Dózsa György utcán bővítették a város díszfényeit. Ezeken a helyszíneken 6-6 db kandeláberen helyeztek el új, 3 méter magas díszvilágítást. A Kossuth tér fái közül újabb három platán fa és a Dózsa György utcában 6 gömbfa kap fénydekorációt. A tér közepén lévő tartószerkezet a méltán népszerű térháló, fényfüzérrel és organikus gömbökkel teszi igazán ünnepivé és hangulatossá a „Nyíregyházi Advent” karácsonyi forgatagát. A Polgármesteri Hivatal épületének teljes homlokzatán a 0,8 méter és 2 méter hosszúságú jégcsapfényeken kívül 12 db, 4 méter hosszúságú fényfüzér ragyog majd. A nyíregyházi óvodások közreműködésével idén is feldíszítik a "Kis Karácsony Fenyőszigetet", ékesítve ezzel városunk főterét. Az ünnepi fények 2020. január 6-ig, vízkeresztig díszítik a belvárost.

 

Egységes jégcsap motívummal és fényhálóval díszített faházak alkotják a vásár helyszínét. A Kossuth téren 20 vendéglátó, illetve ajándékárus kínálja majd portékáját, a tér kávézói az idei évben is részesei lesznek a forgatagnak fűtött teraszaikkal. A Városalapítók szobránál található öt faházban a történelmi egyházak kitelepülései mellett, a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület cipősdoboz akciója kap helyet, illetve a „Made in Nyíregyháza”, azaz a helyi termékés szolgáltatásfejlesztési program 20 résztvevője mutatkozik be. Az Aranykapu Népművészeti Egyesület tagjai - 25 népi iparművész - a mesterségüket bemutató karácsonyi vásárt tartanak. Tovább bővül a vásár területe a Samassa József térrel és a Dózsa György utcával, itt ugyanis további 10 árus kínálja portékáit. A Nyíregyházi Advent ideje alatt négy helyszínen próbálhatnak ki kicsik és nagyok különböző játékokat. A szökőkút mellett az XXL extrém hinta és a közel 400 m2 nagyságú dodgem várja a nagyobbakat. A Takarékpalota mellett a nyírségi kisvasút kicsinyített mása régmúltat idéző élményt nyújt a gyerekek és családok számára, a Városalapítók szobránál egy gyermekkörhinta a legkisebbeket szórakoztatja.

 

Akár csak tavaly, december 2-22. között ebben az évben is minden nap utcazene teszi még hangulatosabbá a karácsonyi forgatagot. A Kossuth téren felállított színpadon színes programkínálat teremt karácsonyváró hangulatot hétfő kivételével a hét minden napján. Hétköznap helyi fellépő csoportok, zenekarok, iskolák növendékei kedveskednek adventi műsorral, vasárnaponként sztárvendégek szórakoztatják a közönséget. December 1-től a Kossuth téren felállított Mikulás-házban várja a gyermekeket a Mikulás, aki néhány napra beköltözik a Városházára is, ahol hagyományosan a díszterem előtti galérián fogadja majd a kicsiket.

 

Nyíregyháza MJV önkormányzat a korábbi évek hagyományaihoz híven az adventi időszakban idén is frissen sült lapcsánkával várja csütörtökönként 15.30-tól az Adventi Forgatagban sétálókat. Az ajándék lapcsánkát Szoboszlai Gyula mesterszakács, a Nyírségi Ízkirályok Egyesületének elnöke készíti.

 

 

- Sz-Sz-B megyei Sajtószolgálat -

 

 

 

További helyi hírek