2020. július 4. szombat, Ulrik nap van. Holnap Emese, Sarolta nap lesz.

Kormányinfo - Gulyás Gergely: sikeresen védekeztünk, ezért szüntethető meg a rendkívüli jogrend

A koronavírus-járvány elleni védekezés eredményes, sikeres volt, ezért lehet megszüntetni a rendkívüli jogrendet, az egészségügyben azonban fenn kell tartani a járványügyi készültséget - közölte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online kormányinfón.  Magyarország olyan szigorú intézkedéseket hozott meg időben, amelyek eredményeként azon kevés ország közé tartozik, ahol a tömeges megbetegedések időszaka nem következett el - mondta. Gulyás Gergely közölte: az egészségügyi járványügyi készültség azt jelenti, hogy a kórházak irányítási rendszere változatlan marad, a tisztifőorvos és a kormány pedig járványügyi intézkedésekhez elengedhetetlen jogosítványokat kap. Ilyen például szükség esetén az idősek vásárlási idejének fenntartása vagy a rendezvénytilalom.

 

Trianon századik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezések június 3-7. között szigorú szabályok mellett megtarthatók - tette hozzá a kancelláriaminiszter. A tárcavezető kiemelte: június 4-én az Országgyűlés emlékülést tart, ezen a köztársasági elnök mond beszédet. Más eseményeket is szerveznek, a miniszterelnök is beszédet tart majd - közölte. Hozzátette: a trianoni emlékmű átadását viszont elhalasztják, erre augusztus 20-án kerülhet sor. Hangsúlyozta: a száz éve történt esemény nemzeti tragédia, és nincs más nemzet, amely hasonló csonkolást túlélt volna. Ugyanakkor ma Magyarország erősebb, mint bármikor az elmúlt száz évben, a nemzeti közösségek túlélték a többszöri elnyomást, a nemzetpolitikát új alapokra helyezték, és a kapcsolatok ma sokkal élénkebbek a nemzetrészekkel - fogalmazott.

 

2021. január 1-je helyett 2021. július 1-jével tiltják be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat - közölte Gulyás Gergely. A betiltást úgy kell megtenni, hogy az - különösen a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben - ne veszélyeztessen munkahelyeket. A Miniszterelnökségetvezető miniszter jelezte, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter lefolytatta az egyeztetéseket az ágazati szereplőkkel és a leginkább érintett választókerületek parlamenti képviselőivel, ezután állapodtak meg a jövő évi július 1-jei időpontban, valamint abban, hogy 15 mikron felett fogják betiltani az egyszer használatos műanyagok gyártását. Közölte továbbá, hogy az ágazatban tízmilliárd forintot bocsátanak a vállalkozások rendelkezésére a technológiaváltás érdekében.

 

Ezek mellett arról is beszélt: csaknem 500 iskolában vezetik be az iskolaőrséget. Az iskolaőrök elsősorban volt rendőrök lehetnek, akik részei lesznek a tantestületnek. Azokat az iskolákat érinti, ahol a fegyelemmel problémák vannak. A jövő évi költségvetést a gazdaságvédelem költségvetésének nevezete Gulyás Gergely. A tárcavezető hangsúlyozta: ma még nem lehet megmondani, milyen hatása lesz a koronavírus-járványnak a gazdaságra, nagy a bizonytalanság ezzel kapcsolatban. A jövő évi költségvetésben egy nagy gazdaságvédelmi alap van, ez segít, hogy új munkahelyeket teremtsenek a megszűnő álláshelyek helyett - magyarázta. (fotó: Botár Gergely/kormány.hu)

 

- MTI -

További belföldi hírek