2024. február 25. vasárnap, Mátyás nap van. Holnap Géza nap lesz.

Krízistámogatás a magyar halgazdálkodóknak

Mintegy 3,1 milliárd forint áll rendelkezésre a takarmányár-növekedés különbözetének kompenzációs támogatására, valamint a halgazdálkodási ágazat versenyképességének megtartására - közölte az Agrárminisztérium. Az augusztus 31-én lezárult kérelembenyújtási időszakban 169 támogatási kérelmet nyújtottak be 3,2 milliárd forint értékben az ágazati szereplők. A kérelmek feldolgozása már meg is kezdődött, hogy mielőbb megszülethessenek a döntések.

 

Az akvakultúra termelés inputanyagainak piacán 2022-ben olyan rendkívüli változások történtek, amelyek hátrányosan érintik a magyar gazdálkodókat. A takarmány, az energia (beleértve a villamos energiát és a fosszilis energiahordozókat), az egyéb anyagok, valamint a szolgáltatások árai olyan mértékben emelkedtek, amelyek veszélyeztetik a termelés gazdasági fenntarthatóságát. Az akvakultúra termelés költségszerkezetében az egyes tételek közül a takarmány képviseli a legnagyobb súlyt, amely 30-60 százalékot jelent a termelési rendszertől és a technológiától függően - írják.

    

Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap pénzügyi segítséget nyújthat a halászati és akvakultúra-ágazat szereplőinek az elmaradt bevételükért és azokért a többletköltségekért, amelyek a háború okozta piaci zavar miatt és annak a halászati és akvakultúra-termékek ellátási láncára gyakorolt hatásai következtében merülnek fel. A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Irányító Hatósága a "Krízishelyzetre szóló támogatás" című felhívásában tette elérhetővé a magyar piaci szereplők számára ezt a lehetőséget, amelyben a tógazdasági haltermelés esetében maximum 101 237 forint/hektár, az intenzív üzemi haltermelésnél maximum 138 000 forint/tonna támogatást igényelhettek a halgazdálkodók. A támogatási kérelmek benyújtására 2023. július 23. és augusztus 31. között volt lehetőség - olvasható a minisztérium közleményében.

 

- MTI -

További belföldi hírek