2024. július 27. szombat, Liliána, Olga nap van. Holnap Szabolcs nap lesz.

Lendületet vehet a növényzet korai fejlődése

Az elmúlt hét alacsonyabb átlaghőmérséklete kissé visszafogta a vegetáció idő előtti, gyors fejlődését, de az a következő napok enyhe időjárása miatt újra nagyobb lendületet vehet - írta a HungaroMet Zrt. friss elemzésében. Eszerint a hőmérséklet kissé visszaesett a megelőző időszakhoz képest, de az ilyenkor szokásosnál így is 4-6 Celsius-fokkal magasabban, 5-8 fok között alakult.

 

Az őszi vetések viszonylag jó állapotban vannak, de a tartós vízborítást megsínylették a növények, főleg a repce, amely a belvízfoltokban ki is pusztult. A vegetáció gyors, idő előtti fejlődését kissé megtörték az éjszakai fagyok, a korai csonthéjasok nedvkeringése azonban már a megelőző időszakban megindult. A rügyek már az északi országrészben is megpattantak, délnyugaton pedig a legkorábbi kajszi fajták már virágoznak, egy nagyobb fagynak súlyos következményei lehetnek. A kajszi a rügypattanás fázisában mínusz 4 Celsius-fok alatt már károsodik, és korán van még ahhoz, hogy ennél nagyobb fagy már ne legyen. 2021-ben és 2022-ben például március közepén mínusz 10 fok körüli fagyok is előfordultak az országban.

  

Az előrejelzés szerint a következő egy hétben többször esős, de továbbra is enyhe idő várható. Éjszakai fagy a jövő hét közepéig nem várható.

 

- Sz-Sz-B megyei Sajtószolgálat -

További helyi hírek