2020. július 5. vasárnap, Emese, Sarolta nap van. Holnap Csaba nap lesz.

Május 25 az eltűnt gyermekek világnapja

Az eltűnt gyermekek világnapja Ronald Reagan amerikai elnök által 1983-ban kezdeményezett nemzetközi emléknap, melyet az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és sorstársaira emlékezve tartanak ezen a napon. Etan volt az első, akinek a fényképe megjelent a boltokban a tejes-dobozok oldalán, ami azóta gyakorlattá vált. Európában az eltűnt kiskorúak ügyét a 2001-ben létrehozott Eltűnt és Szexuálisan Kihasznált Gyerekekért Európai Föderációja karolta fel, amely ernyőszervezetként koordinálja a prevenciós és az eltűntek felkutatásával kapcsolatos feladatokat. A szervezet kezdeményezte, hogy május 25. legyen az eltűnt és bántalmazott gyermekek napja. 2011-től az Ezer lámpás éjszakája elnevezésű kampány keretében Magyarországon új kezdeményezést indítottak.

 

Kovács Attila r. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője elmondta: országos szinten Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből tűnik el a legtöbb gyerek, döntően gyermekotthonokból. 2019-ben 2552 eltűnést regisztrált a rendőrség, ami 20 százaléka az eltűnéseknek. Idén ugyanez a tendencia folytatódik. Az esetek nagy többségében az eltűnt gyermek néhány óra, néhány nap alatt előkerül - több éves, tízéves megoldatlan esetekre megyénkben még nem volt példa.

 

Kovács Attila azt is elmondta: a világnap célja felhívni a figyelmet az eltűnt és bántalmazott gyermekekre, a megelőzésre, illetőleg az országok közötti együttműködés fontosságára, de ilyenkor nemcsak az eltűnések, hanem a gyermekbántalmazás is fókuszba kerül. Fontos, hogy a szülő és gyermek között kialakuljon egy olyan bizalmi viszon, hogy mindent meg tudjanak beszélni. Amennyiben mégis eltűnik  a gyerek, be kell jelenteni a rendőrségen, akik megteszik a szükséges intézkedéseket.

 

A megyei renőrkapitányság emellett nagy hangsúlyt fektet a prevencióra is. 2014 óta működik a Zene az kell program négy lakóotthonban: Mátészalkán, Berkeszen, Tiszadobon és Nyírbogáton. A program célja, hogy értelmes elfoglaltságot találjon a gyerekeknek. A pályázat megvalósítására idén 15 millió forintot fordíthat a megye. (fotó: illusztráció)

 

- Sz-Sz-B megyei Sajtószolgálat -

 

További helyi hírek