A madárinflueza-járvány után ismét magára talált a hazai lúdágazat, az év második felében nagy lendületet vett a hízott liba felvásárlása és a vágás is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara friss körképe szerint a közelgő Márton napon kiváló minőségű magyar libahús és libamáj kerülhet a hazai fogyasztók tányérjára. A Lúdszövetség adatai szerint az év első kilenc hónapjában 15 ezer tonna élő libát vágtak le a vágóhidakon, ami 17 százalékkal haladja meg az előző évi szintet. A körkép kitért arra, hogy noha az év során a takarmányárak némiképp csökkentek, a fogyasztók mégis az előző évinél magasabb árszinten találkozhatnak a libahússal és a libamájjal a boltokban.
A libából készült termékek exkluzív, prémium kategóriába tartoznak, a baromfifélék közül a legmagasabb értéket képviselik. A hazai libahús termelésének jelentős része exportra kerül, hízott libamáj termelésben pedig Magyarország a világ élvonalába tartozik. A Márton napi libafogyasztás évszázados hagyománya ma is él. Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon nagy evés-ivást rendeztek elődeink, hogy a következő esztendőben is bőségben legyen részük
- MTI -