2021. március 4. csütörtök, Kázmér nap van. Holnap Adorján, Adrián nap lesz.

Megoldódhat a hajléktalanok háziorvosi ellátása Nyíregyházán

Egy új egészségügyi centrum segítheti a hajléktalanok háziorvosi ellátását a közeljövőben, Nyíregyházán. A hidegebb idő beköszöntével közben egyre többen keresik fel a megyeszékhely hajléktalanokat ellátó intézményeit, ahol a telítettség ellenére is felkészültek az újabb segítségre szorulók befogadására.

 

A központi szabályozással összhangban hozták meg a járványügyi intézkedéseket, korlátozásokat az elmúlt évben a nyíregyházi Oltalom Szeretetszolgálatnál. Saját döntésként pedig az ünnepek előtt összevonták az éjjeli menedékhelyet és a nappali melegedőt, így jelenleg a Bokréta utcán működik mindkettő. Ezzel könnyebben kordában tartják a vírust, és gyorsabban, hatékonyabban tudnak intézkedni baj esetén. Annak ellenére, hogy ennél a két egységnél nincs szükség negatív tesztre a bekerüléshez - hiszen csak az átmeneti szállást nyújtó intézményeknél kérnek ilyet -, eddig nem ütötte fel a fejét a vírus. Ellátottból közben egyre több van, a fagyok beálltával összhangban - ahogy az minden évben lenni szokott - mind többen keresik fel a szervezet egységeit. Az éjjeli menedékhelyen százfős befogadóképessége ellenére már most több mint 130-an vannak - hangsúlyozta Laborczi Géza, az Oltalom Szeretetszolgálat intézményvezetője.

 

Közben a város önkormányzata azon dolgozik, hogy mielőbb megoldják a hajléktalanok huszonnégy órás háziorvosi ellátását. Erre a célra a Tokaji úti, “Albérlők házának” hívott épület földszintjét alakítják át. Laborczi Géza a beruházást hiánypótló intézkedésnek tartja, hiszen a hajléktalanok orvosi vizsgálatukat, kezelésüket követően egészségügyi ellátást kapnak a gyógyulásuk idejére, ahelyett, hogy az utcára kerülnének vissza. Ezzel az Oltalom Szeretetszolgálat válláról is lekerül teher.

 

Az akadálymentesített, napelemekkel ellátott épületben az orvosi rendelő mellett fektetőt, fürdetőt, nővérszobát és elkülönítőt hoznak létre a közel százmillió forintos fejlesztés keretében.

 

- Kölcsey Televízió -

További helyi hírek