2024. április 25. csütörtök, Márk nap van. Holnap Ervin nap lesz.

Megugrott a továbbtanulók száma

Több mint 126 ezren jelentkeztek idén a magyar felsőoktatásba - közölte a kulturális és innovációs miniszter. A felsőoktatási képzések jelentkezési eredményeit ismertetve Csák János elmondta, tavaly a jelentkezők száma még 99 ezer volt, az emelkedés azt jelenti, hogy nőtt a felsőoktatási képzési rendszer vonzereje. Kiemelte azt is, sokkal többen jelentkeztek a felsőoktatásba hátrányos helyzetű járásokból, mint korábban. Külön örömtelinek nevezte, hogy a tanár, a tanító és az óvodapedagógus szakokra is a korábbinál többen jelentkeztek.

 

A részleteket ismertetve Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár arról beszélt, a megújult magyar felsőoktatásba 126 449-en jelentkeztek, az immár teljes elektronikus felvételi eljárás keretében. A megújított felvételi rendszer 27 százalékkal növelte a jelentkezői számot. Továbbá százezer olyan leendő hallgató jelentkezett, akinek nincs diplomája. Minden ötödik jelentkező műszaki, természettudományi, matematikai vagy informatikai területre szeretne bejutni. Az idősebbek esetében is erőteljes az emelkedés: 32 százalékkal többen jelentkeztek. A legidősebb jelentkező 75 éves, ő germanisztika szakon szeretne tanulni. Nőtt a vidéki felsőoktatási intézmények népszerűsége: a nyíregyházi egyetemre 60, a miskolcira 40 százalékkal nőtt a jelentkezők száma, de a dunaújvárosi, a soproni és a veszprémi intézménybe is átlag feletti számban szeretnének bejutni hallgatók. A magyar felsőoktatásban tizenegy egyetem "elitligás", azaz a világ egyetemeinek legjobb öt százalékában van.

 

A jelentkezők száma az alapképzésben emelkedett jelentős mértékben: míg tavaly 65 százalék jelentkezett alapképzésbe, idén ez az arány 70 százalék. Továbbá 74 százalékkal többen jelentkeztek a szakképzésből a felsőoktatásba, mint tavaly. A jelentkezők 60 százaléka nő, 40 százaléka férfi. A legtöbben az Eötvös Loránd Tudományegyetemre jelentkeztek, az ELTE után a Debreceni Egyetem, majd a Szegedi Tudományegyetem következik. Idén mintegy 6 ezren jelentkeztek tanárnak, tanítónak, a tavalyi 4400-hoz képest. A legnépszerűbb képzési terület idén a gazdaságtudományi volt, 21 százalékkal.

 

- Sz-Sz-B megyei Sajtószolgálat -

További helyi hírek