2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina nap van. Holnap Friderika nap lesz.

Megugrott az igény az elektromos autókra

Újabb közel 900 millió forinttal támogatja a kormány az elektromos autók vásárlását. Ennek köszönhetően akár megyénkben is hozzájuthattak azok a támogatáshoz, akik az eredeti keretösszeg kimerülése miatt korábban elestek tőle. A program népszerűségét jól példázza, hogy a még június 15-én kiírt pályázat ötmilliárdos keretösszege egy nap alatt elfogyott - hangsúlyozta Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének az elnöke.

 

A kormány még tavasszal hirdette meg Klíma- és Természetvédelmi Akciótervét. Ennek egyik fontos eleme volt, hogy támogassa a lakosság körében az alacsonyabb árkategóriájú, tisztán elektromos meghajtású autók vásárlását. A június 15-én meghirdetett 5 milliárd forint keretösszegű pályázat hatalmas népszerűségnek örvendett. Mindezt jól példázza, hogy összesen 662 magánszemély igényelte a támogatást, emellett 738 vállalkozás, köztük 294 taxis vagy személygépkocsis személyszállítást végző cég nyújtott be pályázatot elektromos autó vásárlására. Ami a magánszemélyeket illeti, 11 millió forintos vételárig maximum 50 százalék, ám legfeljebb 2 és fél millió forint volt igényelhető.

 

Ezért döntött úgy az Innovációs és Technológiai Minisztérium, hogy a pályázatot kiterjeszti és újabb 882 millió forintos támogatást biztosít. A kormány most azoknak szeretne segíteni, akik lemaradtak a lehetőségről, így mindenki, aki korábban benyújtotta a pályázatot és megfelelt a támasztott feltételeknek, részesülhet a támogatásban. Ennek köszönhetően a korábbi 2 ezer mellett további 230 új elektromos autó kerülhet forgalomba. Mivel a program népszerű és illeszkedik a globális környezetkímélő törekvésekhez, várhatóan számos hasonló kiírás fog még megjelenni a közeljövőben.

 

- Kölcsey Televízió -

További helyi hírek