2021. március 4. csütörtök, Kázmér nap van. Holnap Adorján, Adrián nap lesz.

Minden megyében adható vérplazma

Összesen 40 darab új eszközt szerzett be az Országos Vérellátó Szolgálat, amelyek országos szinten segítik a vérplazmagyűjtést. A beruházáshoz az Operatív Törzs biztosította a forrást. Nyíregyházán már akár jövő hét elején telepíthetik az új gépeket – olvasható a Kölcsey Televízió oldalán.

 

Vérplazmát eddig is volt lehetőség adni Nyíregyházán, egy magáncégen keresztül. Mivel azonban a koronavírus elleni védekezésben kiemelten fontos szerepe van a vérplazmagyűjtésnek, az OVSZ is nagy hangsúlyt fektet erre a tevékenységre. Folyamatosan várják a COVID19-en már átesett gyógyultak jelentkezését, hiszen az ő vérplazmájuk is hozzájárul a betegek gyógyulásához.

 

Nemcsak a gyűjtéshez vásároltak gépeket, hanem a vírus inaktiválására szolgáló eszközöket is beszereztek, amelyek eddig csak Budapesten voltak elérhetők, most már minden megyeszékhelyen rendelkezésre fognak állni.

 

A vérplazma esetében - a véradástól eltérően - nincs lehetőség irányított plazmaadásra. Eddig csak a PCR-teszttel rendelkező, víruson átesett személyek jelentkezhettek plazmaadásra, most már azonban az antigénteszten kimutatott és a vérből kimutatott antitesttel rendelkezők jelentkezését is várják.

 

- Kölcsey Televízió -

További helyi hírek