2024. július 27. szombat, Liliána, Olga nap van. Holnap Szabolcs nap lesz.

Nemzetközi mentőkutya vizsga Nyíregyházán

A Nyíregyházi Mentőkutyás Egyesület május utolsó hétvégéjén rendezi meg immár harmadik alkalommal a mentőkutyák nemzetközi vizsgáját. Az ország minden részéről és Romániából is érkeznek vizsgázók, akik Mirka Necak szlovén IRO bírónő előtt adnak számot felkészültségükről.

 

A nemzetközi vizsga mantrailing (személyfelkutató) nyomvonalait valós városi környezetben fektetik le a vizsgáztatók, Nyíregyháza több városrészén: Rozsrétszőlőn, Borbányán és Újkistelekiszőlőn. Az ott lakók a hétvégén több ponton találkozhatnak mentőkutyákkal és vezetőikkel. A mentőkutyás életmentés igen sokrétű, ezért a vizsga is több mentési módot érint majd. Elsők között a romkutató mentőkutyáké a szerep, őket a mantrailing – személyfelkutató – kutyák fogják követni a vizsgasorrendben, végül a területkereső kutyák következnek. A vizsganyomok sok esetben utakat is kereszteznek, ezért a szervezők kérik a térségben autózók fokozott figyelmét és türelmét.

 

A sikeresen vizsgázó mentőkutyák olyan képességekkel és bizonyítványokkal rendelkeznek majd, mellyel a világ minden pontján bevethetők lesznek a személykeresés és kutatás területén, ezzel menthetik meg a bajbajutottak életét.

 

- Sz-Sz-B megyei Sajtószolgálat -

További helyi hírek