2024. április 29. hétfő, Péter nap van. Holnap Katalin, Kitti nap lesz.

Novák Katalin lemondásához még szükség van a parlament beleegyezésére is

Habár a köztársasági elnök szombaton lemondott posztjáról, a történetben lehet még csavar, például akkor, ha az országgyűlési képviselők nem fogadják el Novák távozási szándékát.

 

A törvény szerint Novák Katalin lemondásának érvényességéhez a parlament elfogadó nyilatkozata szükséges, de a képviselők 15 napon belül akár arra is kérhetik a köztársasági elnököt, hogy újból fontolja meg elhatározását – írja a 24.hu.

 

Ha a képviselők nem kérik, hogy az államfő gondolja át a döntését, a köztársasági elnök pedig írásbeli nyilatkozatával fenntartja az elhatározását, az Országgyűlés nem tagadhatja meg a lemondás tudomásulvételét.

 

Az új köztársasági elnököt az elődje megbízatási idejének megszűnésétől számított 30 napon belül választja meg az Országgyűlés.

 

A választás időpontját a parlament elnöke tűzi ki. Az új államfő hivatalba lépéséig a köztársasági elnök feladat- és hatásköreit az Országgyűlés elnöke, Kövér László gyakorolja. A helyettesítés idején a házelnök a képviselői jogait nem gyakorolhatja, feladatait a parlament által kijelölt alelnök látja el. A parlament tavaszi ülésszaka február 26-án kezdődik, de a házelnök összehívhat egy rendkívüli ülést ezt megelőzően is.

 

Mint ismert, a rendszerváltás óta nem Novák Katalin az első köztársasági elnök, aki lemondásra kényszerült. 2012 januárjában a HVG plágiumvádat fogalmazott meg Schmitt Pállal szemben: kiderült, az akkori köztársasági elnök másolta az 1992-ben jegyzett doktori disszertációjának jelentős részét, közel 180 oldalt.

 

Ezután a Semmelweis Egyetem megvonta tőle a kisdoktori címet, Schmitt pedig 2012. április 2-án a parlamentben bejelentette távozását. Az Országgyűlés még aznap elfogadta a lemondását, helyét akkor is Kövér László vette át átmenetileg.

 

A házelnök május 10-ig látta el az államfői feladatokat, ekkor lépett hivatalba az új köztársasági elnök, Áder János, akit Schmitt lemondása után két héttel Orbán Viktor miniszterelnök jelölt a posztra. Áder megválasztásáról akkor május 2-án döntött a parlament.

 

- szeretlekmagyarorszag.hu –

 

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök lemondó nyilatkozatot tesz a Sándor-palotában 2024. február 10-én. Fotó: Sándor-palota / MTI

További helyi hírek