2024. július 27. szombat, Liliána, Olga nap van. Holnap Szabolcs nap lesz.

Nyíregyházi advent 2023

November 25-től színes adventi forgatag várja az érdeklődőket a város főterén.

 

A város karácsonyfája hagyományosan a Takarékpalota előtt díszíti a Kossuth teret, amelyet egy borbányai családi ház udvaráról adományoztak a városnak, hogy mindenki karácsonyfája lehessen. A fenyő mellett az ünnepekhez kapcsolódó építmények, a Mikulásház és a betlehemi jászol helyezkednek el. A színpad a szokásokhoz híven a Polgármesteri Hivatal főbejárata előtt lesz felállítva, a város adventi koszorúja pedig a Kossuth szobor előtt.

 

A város ünnepi dekorációja során kizárólag ledes díszvilágítást alkalmaznak, a korábbi években használt, nagy energia igényű hálózati feszültséggel működő díszek helyett. A Polgármesteri Hivatal homlokzata és a Kossuth tér óriás fáinak fényei időkapcsolóval vannak szabályozva, így azokat a 16-23 óra közötti időszakban csodálhatják meg a járókelők. A Kossuth tér - Dózsa György út - Zrínyi Ilona utca és Bethlen Gábor út eleje (Postaköz), azaz Nyíregyháza belvárosának kandelábereire kihelyezett fénymotívumok a közvilágítással megegyező üzemidében díszítik a várost. Az adventi időszak állandó fénydíszei, a karácsonyi ünnep szimbólumai, a Betlehemi faház, a város karácsonyfája és a Városháza erkélyén lévő „Áldott karácsonyt!” felirat 0-24 órában díszítik a város főterét. A díszkivilágítást december 3-án, advent első vasárnapján 16 óra 30 perckor kapcsolják fel, ezt követi az első adventi gyertya közös meggyújtása a város adventi koszorúján. Az iinnepi fények 2023. december 31-ig díszítik a belvárost. A Kossuth téri adventi forgatagban a „Kis karácsony sétányt” hagyományosan a nyíregyházi óvodások díszítik fel december 1 -jén.

 

December 3-án advent első vasárnapján 16:30 órától tárja ki először kapuját a Mikulás-ház. Ezen kívül december 4-től egészen december 8-ig naponta 13.00—19.00 óra között  látogathatják meg a legkisebbek a Mikulást.

 

Idén újdonságként — a NYÍRI Bikers Motoros Alapítvány által szervezett — Motoros Mikulások felvonulása is színesíti az adventi programokat. December 3-án (vasárnap) a Nyír Pláza parkolójából induló motorosok jótékonysági felvonulása a Kossuth téren ér majd véget. Így aki szeretné, az ezen a napon 15:00 órakor megtekintheti a Mikulásokat a főtéren.

 

A hagyományos Karácsonyi Koncert december 15-én (péntek) 19.00 órakor kezdődik a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyházban, ahol a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar, és a Nyíregyházi Cantemus Kórus közös karácsonyi műsorát láthatják és hallhatják az ünnepváró nyíregyháziak. Vezényel: Szabó Soma Liszt-díjas karnagy.

 

A november 25. és december 31. közötti időszakban nyitva tartó ünnepi forgatagban közel 50 faházban, több mint 50 árus, vásározó kínálja portékáit. A vendéglátó és ajándéktárgyakat forgalmazó egységek mellett bemutatkoznak a város és a megye ipar- és képzőművészei, kézművesei, termelői. Az Adventi Forgatagot színesíti a felnőttek és gyermekek számára különleges élményt nyújtó  óriáskerek. Nyíregyháza MJV önkormányzat a korábbi évek hagyományaihoz híven az adventi időszakban idén is frissen sült lapcsánkával várja csütörtökönként az Adventi Forgatagban sétálókat. A Kossuth téren felállított színpadon december 3. és 31. között színes programkínálat teremt karácsonyváró hangulatot. Zenekarok, sztárvendégek, iskolák növendékei kedveskednek ünnepi műsorral. Vasámaponként (december 3., 10., 17.) a sztárvendégek mellett a történelmi egyházak adventi műsorra és közös gyertyagyújtásra várják a városlakókat, a város adventi koszorújánál. Az utolsó gyertyagyújtás december 23-án (SZOMBATON) lesz, a Római Katolikus Egyház közreműködésével.

 

Nyíregyháza MJV Önkormányzata december 3 1 -én 22:00 órától szilveszteri utcabált rendez a Kossuth téren. Emellett az adventi forgatag és vásár, ezen az éjjelén is várja azokat a nyíregyháziakat, akik hagyományosan minden évben a város főterén köszöntik az újévet

 

 - Sz-Sz-B megyei Sajtószolgálat -

További helyi hírek