2023. február 3. péntek, Balázs nap van. Holnap Csenge, Ráhel nap lesz.

Okleveles vízügyi technikusképzés indul az „ÉVISZ”-ben

2023. szeptemberében a Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Technikumban (ÉVISZ) első alkalommal indul okleveles vízügyi technikusképzés a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara és a Nyíregyházi Szakképzési Centrum oktatói által közösen kidolgozott képzési program alapján.

 

Az okleveles vízügyi technikus képzést nemcsak az általános iskolából az ÉVISZ-be jelentkezők választhatják a 9. évfolyamon, hanem az érettségizett, nappali képzésben tanulni vágyók is. Ők 2 év alatt szerezhetnek szakmai végzettséget. Nagyszerű lehetőség ez azok számára, akik műszaki területen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karán szeretnének továbbtanulni, azonban a felsőfokú tanulmányaik előtt meg szeretnék szerezni a technikusi végzettséget és egyben kreditkönnyítéssel megalapozni az egyetemi tanulmányaikat.

 

Az okleveles vízügyi technikusok a közös képzési program alapján kibővített szakmai ismereteket és kreditpontokat megszerezve folytathatják felsőfokú tanulmányaikat Baján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karán. A képzés során a tanulók megismerkedhetnek a Víztudományi Kar XXI. századi infrastruktúrájával, a modern mérési technikákkal. Az okleveles vízügyi technikusok számára a sikeres szakmai vizsgát követően egyenes út nyílik az egyetemre, illetve technikusként is elhelyezkedhetnek akár a közszférában, vagy a magánszférában.

 

A Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Technikum és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara közötti együttműködés évtizedekre nyúlik vissza, az ÉVISZ-ben végzett technikusok az elődjeik nyomdokait követve biztosan teljesítik a szakmai követelményeket. Ez biztosítéka a közös okleveles vízügyi technikus képzés sikerének.

 

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum iskoláiban pilot rendszerben a 2021/2022. tanévben indult először okleveles technikusképzés a Nyíregyházi Egyetemmel együttműködve.

 

Jelenleg a Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégiumban Specializált gép- és járműgyártás illetve Gépészet ágazatban, a Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégiumban Gazdálkodás és menedzsment, valamint Informatika és távközlés ágazatban, míg a Nyíregyházi SZC Zay Anna Technikum és Kollégiumban a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karával együttműködve Általános ápoló képzés folyik Okleveles technikusképzés keretében.

 

- Megyei Sajtószolgálat - 

További helyi hírek