2024. október 22. kedd, Előd nap van. Holnap Gyöngyi nap lesz.

Onkológiai és kardiológiai eszközpark fejlesztés

Közel 800 millió forintból fejlesztették az onkológiai és kardiológiai eszközparkot a Nyíregyházi Jósa András Tagkórházban. A projekt révén összesen 10 db onkológiai, onkosebészeti, onkopathológiai és kardiológiai eszköz, rendszer és szoftver került beszerzésre. A fejlesztésről szeptember 14-én tájékoztatták a sajtó képviselőit.

 

Az eszközök beszerzésére uniós, nyílt közbeszerzési eljárás keretében került sor. A pályázat keretében lehetővé vált onkológiai, onkosebészeti, onkopathológiai és kardiológiai eszköz, rendszer és szoftver beszerzése. Az onkológiai eszközcsomag a sugárterápiás lehetőségek és az onkosebészeti beavatkozások bővítésével, a daganatos betegségek szövettani diagnosztikájának fejlesztésével szolgálja a megye lakosságának magas szintű onkológiai ellátását.

 

A fejlesztés során sztereotaxiás fejlesztési egység, felületi kép vezérlés SGRT, sztereotaxiás besugárzások minőség ellenőrzésére alkalmas eszköz, illetve egy minőségellenőrzési szoftver beszerzése történt meg. Ezzel a meglévő eszközök szélesebb körű felhasználása, az adatok gyors, egyszerű kezelése, archiválása válik lehetővé.

 

A régió daganatos megbetegedéseinek emelkedő esetszáma mellett, a több korai stádiumban diagnosztizált daganat miatt indokolt a lokális kezelési lehetőséghez való hozzáférés bővítése. Az onkológiai kezelések alapját a szövettani, citológiai diagnosztika képezi.

 

A hisztopatológiai laboratórium megfelelő betegazonosítási rendszer, képarchiváló és analizáló rendszer, modern mikroszkóp technika mellett tud standardizált, onkológiai kezelésben biztonsággal felhasználható, ezáltal a beteg érdekeit legjobban szolgáló diagnózist adni.

 

Az onkosebészeti eszközök a sebészeti, fül-orr-gégészeti, urológiai szakmákban szolgálják az onkológiai betegek korszerű, biztonságos ellátását. A CUSA (cavitron ultrasonic surgical aspiration) használatával a máj, és az emésztőrendszeri daganatok eltávolítása válik kiemelten biztonságossá.

 

A kardiológiai eszközcsomag részeként az IGS5 kardiológiai vizsgálatokra alkalmas, angiográfiás készülék biztosítja a folyamatos kétasztalos ellátást. Lehetővé teszi az intrakoronáriás képalkotó eljárások (IVUS/OCT) és a fiziológiai vizsgálatok (FFR/RFR mérések) bővebb alkalmazását, jobb hatékonysággal vezéreli a koszorúér intervenciókat.

 

A heart team konzultáció elengedhetetlen része a diagnosztikus koszorúérfestés megtekintése, ezért az új röntgenasztalon készülő felvételek archiválására, feldolgozására és telekonzultációjára alkalmas informatikai háttér biztosítása is szükséges.

Az infrastrukturális feltételek javításával növelhető az ellátások szakmai színvonala, a szakmai szolgáltatások elérhetőségének és minőségének javítása, a betegek minél korábbi mobilizációja, ápolási napok számának csökkentése.

 

A cél a munkavégző képesség gyorsabb helyreállítása, a munkavállalók munkaerő-piaci helyzetének javítása, a betegellátás minőségének javítása, a lakosság elégedettségének növelése, a vezető halálozások csökkentése.

 

Megyei Sajtószolgálat 

 

További helyi hírek