2021. március 5. péntek, Adorján, Adrián nap van. Holnap Inez, Leonóra nap lesz.

Országos Könyvtári Napok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 2019-ben 14. alkalommal kapcsolódik az Országos Könyvtári Napok programsorozatához. Az Országos Könyvtári Napok évről évre egyre népszerűbb programsorozat, mely lehetőséget ad arra, hogy felkeltsék a használók érdeklődését a könyvtárak iránt. A könyvtár ma már értékeket közvetít, inspirációt nyújt a kutatáshoz, tanuláshoz, a szabadidő hasznos eltöltéséhez, teszi mindezt gazdag élményeket adó módszerekkel. Cél, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legkisebb településein is tisztában legyenek azzal, hogy a hagyományos lehetőségeken kívül még milyen új szolgáltatástípusokat biztosít számukra a könyvtár. A rendezvényeken kívül rendkívüli, hosszabbított nyitvatartással, ingyenes beiratkozással és amnesztiával várják az érdeklődőket szeptember 30 és október 6 között.

 

2019-ben az Országos Könyvtári Napok tematikája az ENSZ fenntartható fejlődési keretrendszerére épül, amelyben egy páratlanul ambiciózus és átalakító jellegű jövőkép szerepel. 2018-ban 6262 programon 218 ezer fő vett részt az ország 1803 településének 2115 intézményében, ami a hazai könyvtári rendszer összehangolt működése mellett a sok-sok partnerünknek is köszönhető.

 

A programokat ezúttal is minden korosztályra gondolva tervezték meg a megyei könyvtárnál. A hét tematikájának kialakításánál az egyes korosztályok életkori sajátosságai mellett a legaktuálisabb, sokak életére kiható témakörökre koncentráltak:

  • 2019. szeptember 30. A mese hatalma
  • 2019. október 1. A lét meghatározói: a négy elem
  • 2019. október 2. Felelősségünk a klímaváltozás
  • 2019. október 3. Fenntartható fejlődés
  • 2019. október 4. Velünk élő természet
  • 2019. október 5. Jövőnk, az ökokultúra

 

Október 6-án ismét Könyves Vasárnap lesz! A könyvtár rendhagyó programokkal, rendkívüli nyitvatartással, sokféle meglepetéssel vár mindenkit. Az irodalmi játékok, könyvbemutatók, kiállítások, és különféle pályázatok között biztosan minden gyerek és felnőtt talál majd kedvére valót. MA megyében 17 könyvtár 56 könyvtári rendezvénnyel csatlakozik a rendezvénysorozathoz. A megye legkisebb településeit is igyekeznek bevonni az országos programokba a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszeren keresztül a KSZR normatíva felhasználásával, így közel 600 rendezvény valósul meg a megyében. A klasszikus író-olvasó találkozók mellett az idei év témaköreihez szorosan kapcsolódva szervezünk természettudományos és zenei előadásokat. Nyíregyházán 50 programot szerveznek a belvárosban és a fiókkönyvtárakkal ellátott településrészeken A KÖNYVTÁRAK AZ EMBERÉRT – FELELŐSSÉGÜNK A FÖLDÉRT programsorozat keretében.

 

- Sz-Sz-B megyei Sajtószolgálat -

További helyi hírek