2024. július 27. szombat, Liliána, Olga nap van. Holnap Szabolcs nap lesz.

Összbírói értekezlet a Nyíregyházi Törvényszéken

Ismét kihívásokkal teli időszakról, a 2023-as év értékeléséről szólt a Nyíregyházi Törvényszéken a 2024. május 14-én megtartott összbírói értekezlet.

 

Dr. Péter Zoltán, az Országos Bírósági Hivatal Informatikai és Elektronikus Ügyintézési Főosztályának vezetője elmondta, hogy a Nyíregyházi Törvényszék az ország legnagyobb törvényszékei közé tartozik, ebből adódóan az elmúlt három évben az érkezett polgári és büntető ügyek számának növekedése volt megfigyelhető. Dicséretes, hogy a bíróságokra érkező ügyek 90%-a egy éven belül jogerősen befejeződött, mely eredmény az ügyfelek megelégedését is szolgálja. Említést tett továbbá arról is, hogy a közeljövőben a Kisvárdai Járásbíróság épületének felújítása várható, illetve az Országos Bírósági Hivatal által nyújtott pályázati lehetőség során megvalósult a Toldi utcai épület energetikai korszerűsítése. Tájékoztatásában kifejtette, hogy az év végén várható a Csengeri Országos Büntetés-végrehajtási Intézet indulása. Ebből következik, hogy az előállítások száma várhatóan igen magasra emelkedik majd, így tárgyalások zajlanak még több távmeghallgató rendszer kialakításáról. A vármegye bíróságainak munkáját időszerűnek, szakmainak és kiegyensúlyozottnak nevezte.

 

Dr. Vadász Mihály, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke kifejtette, 2022-höz képest 1,2%-kal nőtt a bíróságokra érkezett ügyek száma. A legnagyobb ügyteher a Nyíregyházi Járásbíróságot terheli, ám a peren kívüli ügyek gyorsan intézhetőek, így hamar befejezést nyernek az ügyfelek legnagyobb megelégedésére. Elmondta, hogy nagy feladatot jelent az új büntetés-végrehajtási intézet indulása, ám az ehhez szükséges munkaszervezési feladatok iránt már intézkedéseket tett a törvényszék, a bírói és tisztviselői létszám biztosított. Köszönetet mondott az Országos Bírósági Hivatal elnökének, amiért a gazdálkodás terén kihívásokkal teli időszakban is biztosította, hogy a bírósági dolgozók megfelelő munkahelyi körülmények között, kimagasló informatikai ellátottság mellett végezhetik felelősségteljes munkájukat.

 

 

 

Az összbírói értekezlet zárásaként az Országos Bírói Tanács nevében dr. Szabó Péter, az Országos Bírói Tanács elnöke és dr. Bagdi Árpád Gyula, az Országos Bírói Tanács tagja „a 15 éves kiváló bírói szolgálatért” oklevelet adott át dr. Csáki-Kulcsár Katalinnak, a Nyíregyházi Járásbíróság bírájának, dr. Kocsis Zoltánnak, Sterné dr. Deák Andreának és dr. Szabó Andreának, a Nyíregyházi Törvényszék bíráinak.

 

dr. Petrov Ágnes, a Nyíregyházi Törvényszék bírája az elmúlt 35 évben végzett kiváló bírói szolgálatáért részesült oklevélben.

 

A Nyíregyházi Törvényszék elnöke által 2023-ban újonnan, korábban elhunyt kiváló bíró kollégák emlékére alapított Mucs György Díj arany fokozatában dr. Kocsis Zoltán törvényszéki bíró, míg ezüst fokozatában dr. Lordovics István bírósági titkár, a Remes Zoltán Díj arany fokozatában dr. Rozsályi Sándor járásbírósági bíró, ezüst fokozatában Novákné Tornai Krisztina bírósági ügyintéző részesült.

 

Az Igazságügy Szolgálatáért Díjat Benkő Róbert informatikai osztályvezető-helyettes nyerte el.

 

- Nyíregyházi Törvényszék -

További helyi hírek