2020. július 4. szombat, Ulrik nap van. Holnap Emese, Sarolta nap lesz.

Összefogás megyénkben - Új gép segíti a betegellátást a Jósa András Kórházban

Új, modern, mobil röntgen készüléket vásárolhatott az SZSZBMK Jósa András Oktatókórházába az intézmény alapítványa, az SZSZBM Kórházakért Közhasznú Alapítvány a nagysikerű adománygyűjtési akciónak, a nagylelkű adakozóknak köszönhetően. A gyűjtési akciót két nyíregyházi vállalkozó indította útjára 2020.márcus 30-án. A kezdeményezés 36,8 millió Ft adományhoz juttatta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházakért Közhasznú Alapítványt. Humicskó István, és Dudás László által elindított adománygyűjtés eredeti célja egy vírustesztelő készülék beszerzése, és az ahhoz szükséges 14 millió forint összegyűjtése volt. Az eredetileg tervbe vett készülék beszerzése nagyon hamar nehézségekbe ütközött, elsősorban a gépbe való tesztek elérhetetlensége miatt. A kórház választása egy digitális képalkotással működő mobil röntgenkészülékre esett.

 

A mobil röntgeneket eredetileg olyan, többnyire intenzív terápiában részesülő, ágyhoz kötött fekvő betegek vizsgálatára fejlesztették ki, akik súlyos állapotuk miatt nem vihetők a beépített nagy kapacitású röntgenkészülékekhez. A járványhelyzet egyik legkritikusabb pontja a gyanús, vagy bizonyítottan fertőző betegek kivizsgálása, mozgatása a vizsgáló helyekre, olyan részlegekre, ahol egészséges dolgozók, vizsgálatra váró, nem fertőző betegek vannak nagy számban. A digitális képalkotás a mai kor követelménye a röntgen készülékekkel szemben. Ez alkalmassá teszi arra, hogy a betegtől távoli kiértékelő állomáson vizsgálja meg a felvételt a radiológus, és ott, nyugodt körülmények között adjon megbízható véleményt. A 240 kg súlyú készülék mozgatása, a felvétel elkészítése csupán egyetlen egészségügyi munkatárs közreműködését igényli, mellyel tovább csökken a fertőzésveszélynek kitett dolgozók száma. A készüléket az Innomed Kft szállítja, bruttó ára 35 560 000 Ft, mely tartalmazza a kiszállítás, telepítés, oktatás költségeit és a 12 hónapos garanciát.

 

Az Alapítvány ezúton köszöni meg az akciót elindító Humicskó István, és Dudás László uraknak, az összesen 203 adományozónak, támogató egyesületeknek és különösen a két arany fokozatú támogatónknak, hogy segítették adományukkal a Jósa András Oktatókórház  koronavírus elleni harcát, gyógyító munkáját, mind a betegek, mind az egészségügyi dolgozók egészségvédelmét. A Ke-Víz Építőipari 21 Zrt. 15 millió forinttal, a Révész Transz Kft IO millió forinttal támogatta a célkitűzést. A folyamatosan érkező felajánlások az egészségügyben dolgozók támogatását, elismerését jelentik. Ebben a helyzetben az Alapítvány is prioritásként kezeli az egészségügyben dolgozók és a betegek minél szélesebb körű védelmét, segítését! (fotó: Dodó Ferenc)

 

- Sz-Sz-B megyei Sajtószolgálat -

További helyi hírek