2024. október 18. péntek, Lukács nap van. Holnap Nándor nap lesz.

Roadpol ellenőrzés eredménye

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (Roadpol) 2024. október 7–13. között "Focus on the road" (Figyeld az utat!) elnevezéssel hirdetett fokozott közlekedésbiztonsági ellenőrzést, amihez a magyar rendőrség is csatlakozott.

 

A rendőrök Magyarországon fokozottan ellenőrizték a vezetés közbeni mobiltelefon-használatot és minden olyan tevékenységet, amely elvonja a járművezető figyelmét, ezáltal veszélyezteti a közlekedésbiztonságot. Idetartozik például menet közben bármilyen elektronikai eszköz használata, illetve kép- vagy szöveges adatok megtekintése, mivel ezek súlyosan veszélyeztetheti a személy- és vagyonbiztonságot. Az ilyen szabályszegésekkel kapcsolatos ellenőrzések célja, hogy csökkentsék a figyelmetlenségből eredő balesetek számát, és javítsák az általános közlekedésbiztonságot. A járművezetés önmagában is koncentrációt igénylő tevékenység, ezért komoly veszélyforrás, ha bármi elvonja a sofőr figyelmét. A kézben tartott mobillal telefonáló járművezetők kevésbé vagy egyáltalán nem képesek a környezetükre figyelni. Még veszélyesebb, ha valaki vezetés közben üzenetet ír, olvas, a közösségi oldalakon barangol vagy akár filmet néz. 

 

Az ellenőrzés ideje alatt az egyenruhások a menet közben kézben tartott mobiltelefon-használat miatt 2074 esetben, további 18-szor pedig más, figyelmet elvonó tevékenység (pl. filmnézés, újságolvasás) miatt jártak el. Elkeserítő tény, hogy a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt 9297 emberrel szemben intézkedtek.

 

- police.hu -

További belföldi hírek