2020. július 5. vasárnap, Emese, Sarolta nap van. Holnap Csaba nap lesz.

Sok adós törleszti tovább a hitelét

Az ügyfelek átlagosan több mint hatvan százaléka élt eddig a törlesztési moratórium lehetőségével, tízből négy adós azonban továbbra is fizeti részleteit. Közben hiába vehető igénybe közel két hónapja a szuperolcsó személyi hitel, az ügyfelek azt egyelőre nem nagyon kérik.

 

Március közepén, a gazdaságvédelmi intézkedések első ütemében vezette be a kormány a hiteltörlesztési moratóriumot, amely elsősorban azok számára jelent nagy segítséget, akiknek a közelmúltban szűnt meg a munkahelyük, vagy van erre esély a következő hetekben, hónapokban. Ők most - ha élnek a lehetőséggel - december 31-ig kapnak egy kis haladékot, hogy csak utána fizessék vissza hiteleiket az eddig megszokott törlesztőrészlettel. Ennek azonban az az ára, hogy kitolódik a futamidő, akár több mint egy évvel is – hangsúlyozta a Kölcsey Televíziónak dr. Fazekas Sándor, a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat nyíregyházi irodavezetője.

 

A moratórium minden hitelre vonatkozik, így a folyószámlahitelekre és hitelkártyákra is, mindegyik esetében, de főleg utóbbinál javasolják azt a szakemberek, hogy törlesszenek ugyanúgy tovább a hitelt felvevők, ha tudnak.

 

A moratóriummal egy időben vezették be a piacra a szuperolcsó személyi hitelt, melynek lényege, hogy az év végéig a teljes hiteldíjmutató - vagyis a thm - nem lehet magasabb, mint a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékpont, vagyis 5,9 százalék. Hiába van azonban ott a termékpalettán az olcsó kölcsön, az ügyfelek egyelőre nem nagyon kérik, bár lehet, ez annak is köszönhető, hogy a bankok nem is nagyon reklámozzák.

 

- Kölcsey Televízió -

További helyi hírek